Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΟΓΚΡΕΣΑ

12.09.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΟΓΚΡΕΣΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κώστας Κρομμύδας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-766-9
Σελίδες
486

Η αλήθεια σε πρώτο πλάνο

Το ευρύ κοινό γνωρίζει τον ηθοποιό Κώστα Κρομμύδα από τις τηλεοπτικές σειρές «Η ζωή της άλλης», «Το πιο γλυκό μου ψέμα», «Αέρινες σιωπές». Επίσης, από το love radio, καθώς εκεί είναι εκφωνητής. Ως συγγραφέα τον γνώρισε τον Μάιο του 2012 με την έκδοση του πρώτου του βιβλίου «Μπαμπά, μεγάλωσέ με», και τον Μάιο του 2013 με το μυθιστόρημά του «Η ζωή που έλειπε». Το βιβλίο του «Ογκρέσα», μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία, δεν έχει μόνο αισθηματικό και αστυνομικό χαρακτήρα, αλλά ανοίγεται και πέρα από το ατομικό πλαίσιο, προβάλλοντας ιδιαίτερα κοινωνικά θέματα, όπως την αγωνία της μητρότητας, τη βία που γνωρίζουν κάποια παιδιά από μικρή ηλικία, την εκμετάλλευση των ατόμων στον βωμό του προσωπικού κέρδους και συμφέροντος. Οι κοινωνικές του διαστάσεις χαρίζουν στο μυθιστόρημα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο πολυδιάστατος αυτός χαρακτήρας ωθεί τον αναγνώστη ένα βήμα πιο πέρα από τις συνήθεις αστυνομικές ιστορίες προσφέροντάς του τη δυνατότητα να προβληματιστεί και να αναζητήσει μαζί με τον συγγραφέα τα αίτια και τα αποτελέσματα πράξεων και συμπεριφορών, να διεισδύσει στην ψυχή των ηρώων, να βιώσει την τραγικότητά τους και εν τέλει την κάθαρση.

Οι ζωές τεσσάρων ανθρώπων συνδέονται τη στιγμή που ο καθένας τους αναζητά την αλήθεια, τη λύτρωση, την εξιλέωση και την απόδραση από μια πραγματικότητα που τους προκαλεί συναισθήματα πνιγμού και εγκλωβισμού. «Μετά από μια μικρή παύση άκουσα από την απέναντι πλευρά μια γυναικεία φωνή να παραμιλά κάπως ασυνάρτητα μέσα σε αναφιλητά. ‘’Πνίγομαι. Κανείς δεν μπορεί να με σώσει… ‘’ και σχεδόν αμέσως το κλείνει» (σελ. 31). Η Κατερίνα, η κύρια ηρωίδα του μυθιστορήματος στην οποία αποδίδεται και ο τίτλος του ‒ογκρέσα= γυναίκα πλανεύτρα που σαγηνεύει, γυναίκα που αγανακτεί και οργίζεται‒, αποφασίζει ότι ήρθε η στιγμή να αναζητήσει τη λύτρωσή της μέσα από τη φυγή. Ο Λουκάς αναζητά στην Αφρική την εξιλέωση για τις πράξεις και αποφάσεις του παρελθόντος. Ο Μάνος κυριεύεται από μανία εκδίκησης στο όνομα της βίας που έζησε στην παιδική του ηλικία, και τέλος ο Γιάννης προσπαθεί να βρει διέξοδο στην αβάσταχτα ‘’κενή’’ ζωή του. Το παρελθόν και τα κρυμμένα μυστικά του ζουν μέσα στο παρόν των ηρώων και καθορίζουν την πορεία και το μέλλον τους. Πώς όμως τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται μεταξύ τους και ποια θα είναι η τελική ανατροπή που θα επισφραγίσει τις ζωές όλων τους;

Οι ιστορίες, οι τόποι, τα χρονικά σημεία εναλλάσσονται με κινηματογραφικό τρόπο, περίτεχνα, με αρκετές αναδρομές στο παρελθόν, εντείνοντας την αγωνία και τη συγκίνηση του αναγνώστη. O κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο, ωστόσο η αφήγηση περνά στον συγγραφέα στα σημεία που σκιαγραφεί τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα, με καλά δομημένη πλοκή, που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ