Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ

02.09.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κάλλια Παπαδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-481-8
Σελίδες
240

Με βάρκα το αμερικάνικο όνειρο…

Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, 1980. Η Μίλη, μια δωδεκάχρονη κοπέλα, μόλις έχει χάσει τη μητέρα της ύστερα από την εξαφάνιση του αδερφού της. Μόνη πλέον στον κόσμο, εγκαθίσταται στο σπίτι της συμμαθήτριάς της Λητώς και άθελά της εισβάλλει στη ζωή της, αλλά και στη ζωή των γονιών της.

Η απρόσμενη αυτή είσοδος του παιδιού στην οικογενειακή εστία αποτελεί την αφορμή ώστε οι οικογενειακές ισορροπίες να διαταραχθούν και οι μέχρι τότε βεβαιότητες να αρχίσουν να αμφισβητούνται. Ο Μπέιζελ, ο πατριός της Λητώς, αναθυμάται το παρελθόν του –η αφήγηση ξεκινά από τη στιγμή που ο πατέρας του φτάνει στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα– και αναζητά να βρει τι πήγε στραβά και κανένα όνειρό του δεν καρποφόρησε.

Το αμερικάνικο όνειρο έμεινε στα χαρτιά, τα μεγάλα όνειρα έγιναν στάχτη, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν μεροφάι μεροδούλι. Αντί να ευημερήσουν, κατατροπώνονται από τις κατά καιρούς οικονομικές κρίσεις και τον μεγάλο πόλεμο. Η πόλη παρακμάζει και φθείρεται. Ερειπωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες είναι το σκηνικό που επικρατεί κατά κόρον.

Σκοτεινιά, θλίψη, υποτονική διάθεση, απογοήτευση. Ένα εφιαλτικό παρελθόν, γεμάτο πόνο, εξαθλίωση και αγωνία για το αύριο, έρχεται στο φως και ξεδιπλώνεται κομμάτι κομμάτι μέσα από παράλληλες αφηγήσεις δύο διαφορετικών εποχών – του τότε και του τώρα, του παρόντος της αφήγησης. Σε χρόνο ενεστώτα και χρόνο παρελθοντικό.

Μικρά περιστατικά και καθημερινός αγώνας επιβίωσης απαρτίζουν τη ζωή δύο γενεών –και μαζί με αυτές και την πλειονότητα του πληθυσμού των μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς της Αμερικής– έχοντας ως φόντο σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας που σημάδεψαν τον κόσμο.

Παράλληλα η Σούζαν, η μητέρα, σαν να ξυπνάει από όνειρο, συνειδητοποιεί το αδιέξοδο στο οποίο ζει τόσα χρόνια και αποφασίζει να λάβει δραστικά μέτρα. Και όλα αυτά ενώ οι δυο κοπέλες, με τα προσωπικά τους προβλήματα η καθεμιά, τα απωθημένα και τα δεινά, σταδιακά δένονται, αποκτούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και οδεύουν προς μια επώδυνη ενηλικίωση.

Η Κάλλια Παπαδάκη στο νέο της μυθιστόρημα «Δενδρίτες» καταπιάνεται με τη ζωή των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, αυτών που οι πατεράδες τους έφτασαν στην Αμερική με το όνειρο να αστράφτει στα μάτια τους, για μια καλύτερη ζωή, με σκοπό να αδράξουν το αμερικάνικο όνειρο. Ένα όνειρο που ακόμα κυνηγούν οι απόγονοί τους, που έχουν γαντζωθεί απ’ αυτό, αλλά διαρκώς απογοητεύονται.

Με μακροπερίοδο λόγο, στίξη που καθοδηγεί την ανάγνωση και ομαλή φυσική μετάβαση από τον έναν ήρωα στον άλλο, οι πρωταγωνιστές ξεγυμνώνονται μπροστά στον αναγνώστη και βιώνουν την αυτογνωσία. Στα συν του βιβλίου το αφαιρετικό τέλος που ναι μεν ολοκληρώνει το βιβλίο, αλλά παράλληλα δίνει στον αναγνώστη και μια σχετική ελευθερία για να φαντασιωθεί ένα διαφορετικό, τελείως προσωπικό φινάλε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ