Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΜΕΛΕΚ ΘΑ ΠΕΙ ΑΓΓΕΛΟΣ

09.12.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΕΛΕΚ ΘΑ ΠΕΙ ΑΓΓΕΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6173-5
Σελίδες
320

Με αφορμή τη Θράκη

Ένας «άγγελος», η μικρή Μελέκ, θα βγει ζωντανή από τα συντρίμμια ενός τροχαίου όπου σκοτώθηκε η μητέρα της. Πεισματικά σιωπηλή, θα βρει καταφύγιο στο σπίτι του Έλληνα πρόξενου στη Σμύρνη, και η παρουσία της θα είναι η αρχή μιας ιστορίας που ξετυλίγει το νήμα της πίσω στο χρόνο και φτάνει στη Θράκη, στο μειονοτικό χωριό της Ξάνθης απ’ όπου κατάγεται. Πώς βρέθηκε τόσο μακριά από το σπίτι της και γιατί; Η 12χρονη κόρη του διπλωμάτη, ένα κορίτσι που μεγάλωσε τόσο διαφορετικά από τη Μελέκ, θα γίνει η φίλη της και ο καθρέφτης της: εκείνη μόνο ξέρει ότι το κορίτσι μπορεί να μιλήσει αλλά επιλέγει τη σιωπή ενώ οι δυο τους αντιμετωπίζουν από κοινού το «τραύμα» της ενηλικίωσης.

Ξεκινώντας από την ιστορία της Μελέκ και του μυστηρίου που την περιβάλλει, η Ιφιγένεια Θεοδώρου χτίζει με μαεστρία, δυνατές εικόνες και μια ιδιαίτερη, «μαγική», γλώσσα, μια σειρά από ιστορίες που απλώνονται ακτινωτά, παρουσιάζοντας τις ζωές ανθρώπων διαφορετικών που για κάποιο τυχαίο ή μοιραίο λόγο (κάποτε έρωτας, κάποτε ο θάνατος) διασταυρώνονται και επιδρούν η μία στην άλλη. Η Θράκη και ο μειονοτικός μουσουλμανικός πληθυσμός είναι το κέντρο τους: οι συνθήκες ζωής τους, η πολιτιστική τους ταυτότητα, η συνύπαρξή τους με την κοινωνία στην οποία ζουν. Πρόσωπα, σχέσεις και γεγονότα στη διάρκεια δεκαετιών ξετυλίγονται και συνθέτουν μια ζωντανή τοιχογραφία, που τελικά αποδίδει εύγλωττα, το κοινό ανθρώπινο δράμα πέρα από στερεότυπα, θρησκείες, κοινωνικές τάξεις.

Η ματιά της συγγραφέως είναι γυναικεία και στο επίκεντρο της αφήγησής της, οι γυναίκες σε όλους τους ρόλους και τις ηλικίες, πρωταγωνιστούν: η «αθόρυβη» που θυσιάζεται για την οικογένειά της, η δυναμική που κυνηγά την καριέρα, η δέσμια στην πατριαρχική οικογένεια που επιχειρεί να ανοίξει τα φτερά της και βέβαια τα δύο μικρά κορίτσια, οι εν δυνάμει γυναίκες, που περιμένουν το μέλλον να συμβεί και ίσως εκείνες τα καταφέρουν καλύτερα… Αλλά και η ζωή των γυναικών σε περασμένες εποχές, φτάνει σαν απόηχος μέσα στην αφήγηση, όπως η μικρή ιστορία για τα κορίτσια που ύφαιναν πάντα δύο όμοια χαλιά: το ένα για το πουλήσουν και το άλλο για την προίκα τους.

Στο σύνολό του, το μυθιστόρημα της Ιφιγένειας Θεοδώρου είναι ένα χαμηλών τόνων, αρκετά εσωτερικό με την έννοια ότι στηρίζεται κυρίως στο ψυχογράφημα των ηρώων του, κείμενο που ταξιδεύει τον αναγνώστη στις ζωές ανθρώπων, όπως άλλα βιβλία τον ταξιδεύουν σε μακρινές χώρες. Η τρυφερότητα της γραφής της, καθώς θα έλεγα «χαϊδεύει» τις ζωές αυτές, και η ονειρική του ατμόσφαιρα το κάνουν ξεχωριστό και γλυκόπικρο, κι αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ