Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΜΕΛΙΣΣΙΑ

31.07.2015
facebook email
ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5809-4
Σελίδες
256

Μια οικογενειακή συγκέντρωση

Πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει μια οικογένεια; Πόσο πόνο και πόση λαχτάρα; Υπάρχει λόγος ουσιαστικός να έρχονται τα μυστικά στην επιφάνεια και να ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά; Η κατάκοιτη και ετοιμοθάνατη Αγάπη θεωρεί πως είναι αναγκαίο να βγει η αλήθεια στο φως προτού κλείσει τα μάτια της. Αυτή λοιπόν η σπουδαία λογοτέχνης καλεί στο αρχοντικό της στα Μελίσσια τα παιδιά της για να τους ανακοινώσει ότι πεθαίνει από καρκίνο. Η κόρη της, σημαδεμένη κυριολεκτικά και μεταφορικά από ένα ατύχημα του παρελθόντος, και ο γαμπρός της είναι οι πρώτοι που φτάνουν. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο γιος της, ένας αλκοολικός ηθοποιός με έντονα ξεσπάσματα ειλικρίνειας. Απόντες από το δωμάτιο, αλλά παρόντες στις συζητήσεις είναι ο Λάμπρος, ο νεκρός σύζυγος και πατέρας, και ο Βασίλης, ο άλλος γιος, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτοκτόνησε ή πέθανε από ατύχημα. Ένας πίνακας που κρέμεται πάνω από το κρεβάτι της Αγάπης δημιουργεί εντάσεις και προστριβές ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας μέχρι που εμφανίζεται απρόσμενα μια νεαρή κοπέλα, η Ίρις, και τους φέρνει όλους, εκτός από την Αγάπη, αντιμέτωπους με ένα μυστικό που δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Το πρώτο πράγμα που προσέχει ο αναγνώστης είναι η θεατρικότητα του μυθιστορήματος, από τον τρόπο που είναι δομημένο το κείμενο έως τον τρόπο που εκφράζονται και κινούνται τα πρόσωπα στο χώρο. Στο θεατρικό στοιχείο προστίθενται και οι εσωτερικοί μονόλογοι των χαρακτήρων, οι σκέψεις τους και οι αναδρομές στο παρελθόν τους. Τα κίνητρα του κάθε προσώπου μένουν αδιευκρίνιστα στο μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος και οι μεταξύ τους σχέσεις γίνονται κατανοητές μόνο μέσα από τις φορτισμένες συζητήσεις. Η αλήθεια και το ψέμα για το παρελθόν, τον πατέρα και τον αδερφό, έρχονται εκεί, σε αυτό το δωμάτιο και ζητούν να αποκαλυφθούν, ώστε να κλείσουν οι πληγές. Η Αγάπη, πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτρια της παράστασης, τα έχει όλα υπολογίσει και γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα παιδιά της. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι τις επιπτώσεις που θα έχει η παρουσία της νεαρής και τα ξεσπάσματα που θα προκαλέσει η αποκάλυψη της αλήθειας. Ο ρόλος του αινιγματικού βοηθού της Αγάπης, ο οποίος επιμελείται την αυτοβιογραφία της, δεν ξεκαθαρίζει παρά μόνο στο τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος όπου τα πάντα ανατρέπονται για μια ακόμη φορά.

Το μυθιστόρημα αυτός είναι σαν ένας χορός σαρκοβόρων ζώων• η αγωνία όλων των χαρακτήρων είναι να μπορέσουν να καταβροχθίσουν τις σάρκες της «αγίας οικογενείας», να βγουν ζωντανοί από τη δοκιμασία, να αναδειχθούν νικητές-κυρίαρχοι. Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να αγνοηθεί και το δεύτερο επίπεδο της ιστορίας που έρχεται στο προσκήνιο κυρίαρχα στο τρίτο μέρος του βιβλίου: το σχόλιο για την τέχνη, τη λογοτεχνία, τα γεγονότα που καθορίζουν τη γραφή και τη σκέψη του λογοτέχνη, τις δικές του μικρές προδοσίες που οδηγούν στην καταγραφή των γεγονότων όπως αυτός τα ορίζει και τα βιώνει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ