Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙ

25.07.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Αντιγόνη Πόμμερ
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-756-8
Σελίδες
496

Άρωμα λεμόνι…
…Η μυρωδιά που σημάδεψε τη ζωή τεσσάρων φίλων.

Ο Λάζαρος Πετράκης ζει χρόνια στην Αμερική. Ένα μικρό φτωχό Ελληνόπουλο, που συναντά τυχαία στον δρόμο, ξυπνά το όνειρο των παιδικών του χρόνων και την υπόσχεση που κάποτε έδωσε στον εαυτό του. Στα ογδόντα επτά του αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να το κυνηγήσει. Μια επώδυνη αναζήτηση ξεκινά που πότε τον γεμίζει αισιοδοξία και πότε τον ρίχνει στα Τάρταρα.

Ο Σάκης ζει στην Περαία. Μια χειμωνιάτικη Κυριακή –μέρα που μισεί– ανεβαίνει στη σοφίτα του σπιτιού του για να την καθαρίσει. Από το ανοιχτό παράθυρο βλέπει ένα ιστιοπλοϊκό να αρμενίζει στα ανοιχτά και έρχεται στον νου του το παιδικό ξεχασμένο όνειρο να αποκτήσει, μαζί με τους φίλους του, ένα παρόμοιο.

Ο Μάνος, ενοχικός από μικρός, ζει εγκλωβισμένος σε μια ρουτινιάρικη ζωή δίπλα σε μια γυναίκα, που η συμπεριφορά της απέναντί του είναι ίδια με αυτή των γονιών του.

Ο Λάζαρος εξακολουθεί την άστατη ζωή του, αλλάζοντας σαν τα πουκάμισα τις ερωμένες, ενώ παραμένει μυστικά κολλημένος στη μία και μοναδική του αγαπημένη, που δε θα μπορέσει ποτέ να έχει.

Η Ελίνα παλεύει με συνεχείς αμφιβολίες και αμφιταλαντεύσεις. Ύστερα από χρόνια μοναχικής πορείας και συναισθηματικής μοναξιάς, δεν ξέρει τι απόφαση να πάρει. Να παντρευτεί τον Γιάννη, που ουσιαστικά δεν αγαπά, αλλά της προσφέρει σιγουριά, ή να «παραδοθεί» στον άντρα που πάντα ποθούσε, αλλά δεν μπορούσε να έχει; Μέχρι τώρα.

Η αναθέρμανση του κοινού ονείρου, της απόκτησης ενός ιστιοπλοϊκού, ξαναφέρνει τους τέσσερις φίλους κοντά, ύστερα από πολλά χρόνια, και γίνεται η αφορμή για έναν απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής τους –που τόσο διαφέρει από τα εφηβικά τους όνειρα– και απογοητευμένοι καλούνται να πάρουν δραστικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Θα παραμείνουν κολλημένοι στη μίζερη και «κακή» ζωή τους ή θα κάνουν το κοινό τους όνειρο πραγματικότητα;

Το μυθιστόρημα «Άρωμα λεμόνι» της Αντιγόνης Πόμμερ κυλάει σε παράλληλες αφηγήσεις. Η πορεία του κάθε ήρωα και το παρελθόν του παρουσιάζονται από την οπτική του καθενός ξεχωριστά. Με συχνές εναλλαγές κεφαλαίων, το ενδιαφέρον του αναγνώστη κρατιέται αμείωτο και η ιστορία εξελίσσεται «πολυφωνικά». Ναι, ο στόχος των τεσσάρων είναι να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο όνειρο, αλλά ο καθένας θα φτάσει μόνος του στο σημείο, όπου θα συναντηθούν και πάλι οι τροχιές της ζωής τους. Μέσα από ανομολόγητες προσωπικές σκέψεις, ανασφάλειες, αμφιταλαντεύσεις, τύψεις και ενοχές, ο καθένας πρώτα θα κατακτήσει τον δικό του προσωπικό στόχο και την προσωπική ελευθερία και έπειτα θα ενωθεί με τους υπόλοιπους.

Χάρη σε αναδρομικές αφηγήσεις και διαρκείς εναλλαγές παρόντος-παρελθόντος οι χάρτινοι ήρωες παίρνουν σάρκα και οστά. Πώς ζούνε, ποιες οι ενέργειές τους και τι τους ώθησε σε αυτές, ποιος ο πραγματικός τους χαρακτήρας και πώς διαμορφώθηκε; Ωστόσο το μυθιστόρημα είναι κατά κάποιο τρόπο άνισο, καθώς δίνεται περισσότερος χώρος στον χαρακτήρα της Ελίνας –του κοριτσιού της παρέας– να ξεδιπλωθεί, καθώς είναι και η πιο αναποφάσιστη, κάνοντας στην άκρη τις προσωπικότητες των υπολοίπων που –σε σχέση πάντα με την Ελίνα– παρουσιάζονται κάπως πιο συνοπτικά και επιφανειακά.

Από ένα σημείο και μετά οι αφηγήσεις, από το πουθενά, διασταυρώνονται και συγκλίνουν, ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και ο αναγνώστης παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Συνεχείς ανατροπές και τελικές αποφάσεις, που δεν τηρούνται, ωθούν τους ήρωες να ακροβατήσουν στο χείλος του γκρεμού. Μέχρι την τελευταία σελίδα όλα είναι πιθανά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ