Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

17.07.2015
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-714-8
Σελίδες
278

«Ο καθένας πεθαίνει αγκαλιά με το θεό του»
(σελ. 63)

Το τελευταίο διάστημα εκδίδονται ολοένα και περισσότερα καλά αστυνομικά μυθιστορήματα, γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς, που βαίνουν πιο πολύ στο καθαρό αστυνομικό είδος, εν αντιθέσει με μια περίοδο που, κατά τη γνώμη μου, γραφόντουσαν αστυνομικά βιβλία ως επίφαση, μόνο ως είδος αναφοράς που θα το καταχωρούσε το κάθε βιβλιοπωλείο, ενώ στην ουσία ήταν κοινωνικά, σχεδόν απόλυτα και αποκλειστικά.

Στο μυθιστόρημα του Μίνωα Ευσταθιάδη με τον ιδιαίτερο και θελκτικό τίτλο «Το δεύτερο μέρος της νύχτας», μεταφερόμαστε σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Γερμανίας, κοντά στο Αμβούργο. Ο ντετέκτιβ Κρις Πάπας δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα. Τη συναντά στο σπίτι του φίλου της, ο οποίος βρίσκεται νεκρός στο κρεβάτι, μεθοδικά γδαρμένος και μ’ ένα μήλο στο στόμα. Ο ντετέκτιβ συζητά με τη γυναίκα και ειδοποιεί την αστυνομία.

Τις επόμενες ημέρες ο Κρις Πάπας θα αναζητήσει και θα ανακρίνει τους περίοικους και όσους γνώριζαν τον νεκρό άντρα. Όμως τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συλλέγει δεν τον οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα. Λίγες ημέρες μετά δολοφονείται άλλος ένας άντρας στο Αμβούργο με παρόμοιο τρόπο. Κοινό τους στοιχείο είναι το ίδιο επίθετο. Υπάρχει κάποιος κατά συρροή δολοφόνος ή συμβαίνει κάτι άλλο; Ο Κρις Πάπας πρέπει να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι της νύχτας, εκεί όπου εκτυλίσσονται ιστορίες και παραμονεύουν πρόσωπα που στο φως της ημέρας κρύβονται.

Το μυθιστόρημα «Το δεύτερο μέρος της νύχτας» είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, από την πλευρά του ιδιωτικού ντετέκτιβ. Εξαιρετική είναι η δόμηση και η αποδόμηση του βασικού ήρωα, κάτι που συμβαίνει εντέχνως και προσεκτικά, μερικές φορές και στο ίδιο κεφάλαιο, ενώ σε ευρύτερο πλαίσιο οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί και πειστικοί, παραιτημένοι ως ψυχικές υποστάσεις, που κινούνται στα όρια.

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι πραγματικά εξαιρετική, αποδίδοντας και μεταφέροντας στον αναγνώστη το παγωμένο κλίμα της γερμανικής επαρχίας. Οι διάλογοι είναι αφοπλιστικοί, γεγονός που τους κάνει ρεαλιστικούς και τους χαρακτήρες ακόμα πιο οικείους. Οι μικρές, κοφτές προτάσεις, με προσεγμένες λέξεις, σωστά τοποθετημένες, δίνουν το τέμπο κατά την ανάγνωση, άρτια δεμένες με το κλίμα του κειμένου. Η ροή είναι ισορροπημένη, προσδίδοντας την ιδανική πινελιά για μια απολαυστική ανάγνωση.

Χαρακτηριστικές επίσης είναι οι κινηματογραφικές αναφορές στις σελίδες του βιβλίου, ενώ εδώ θα πρέπει να ομολογήσω ότι από την αρχή της ανάγνωσης σκέφτηκα ότι αν αυτό το βιβλίο γινόταν ταινία, θα το σκηνοθετούσε ο Robert Rodriguez.

Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί και στέκεται επάξια στο ύψος και το ύφος του κλασικού νουάρ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ