Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΙ ΤΣΙΓΑΡΟΥΔΙΣΣΕΣ

10.07.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΟΙ ΤΣΙΓΑΡΟΥΔΙΣΣΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
MOMENTUM
Συγγραφέας
Στέλλα Στεργίου-Βασιλάτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-9796-65-1
Σελίδες
284
Μια δροσερή στη γραφή της ιστορία που γεννά αισιοδοξία και χαμόγελα, αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε περισσότερο αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι οι «Τσιγαρούδισσες» της Στέλλας Στεργίου, με ηρωίδες τέσσερα θηλυκά έξυπνα και χαριτωμένα σαν τις νεράιδες των παραμυθιών που αλλάζουν τις ζωές όσων χρειάζονται τη βοήθειά τους. Με έδρα τους το όμορφο Γαλαξίδι και με προίκα τους την ιστορία του τόπου τους, παρεμβαίνουν με το μαγικό τους ραβδί στις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων του για την απονομή της δικαιοσύνης, μιας δικαιοσύνης της πραγματικής ζωής όχι συμβατή απαραίτητα με τους νόμους, μια ποιητική δικαιοσύνη που φτάνει εκεί που δεν φτάνουν οι νόμοι. Η θηλυκότητα, η εξυπνάδα, και η στέρεη φιλία τους είναι τα όπλα τους απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες ενώ μυούν στα νεραϊδένια μυστικά τους και τη χαρά της ζωής, μια νεαρή κοπέλα που πρόωρα και άκαιρα, έχει βυθιστεί στην άρνηση και την κατάθλιψη.

Αυτό που ξεχώρισα διαβάζοντας το βιβλίο είναι ότι όλα τα πρόσωπα του βιβλίου, πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές και κομπάρσοι, είναι χαρακτήρες αληθινοί, πραγματικοί άνθρωποι που ζουν δίπλα μας και τους αναγνωρίζουμε. Δεν γνωρίζω πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά πρόσωπα και πόσοι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά η συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο να τους ζωντανέψει όλους μέσα στις σελίδες του κειμένου. Και πολλούς από αυτούς δεν τους ξεχνάς κλείνοντας το βιβλίο. Αλλά πέρα από τους βασικούς και δευτερεύοντες ήρωες, νομίζω βασικός πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι το ίδιο το Γαλαξίδι: ακόμα και αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ εκεί, η πένα της συγγραφέως κατορθώνει να το αποδώσει ρεαλιστικά, τόσο που σου γίνεται γρήγορα οικείο και καθώς προχωράς στις σελίδες του βιβλίου νιώθεις σαν να διασχίζεις τους δρόμους και τις γειτονιές του. Ταυτόχρονα όμως, το Γαλαξίδι αναδύεται μέσα στην αχλή ενός τόπου μαγικού (και έχοντας πάει πιστεύω ότι είναι) όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Το δεύτερο που θα ήθελα να σημειώσω, είναι η πίστη της συγγραφέως στη γυναικεία δύναμη, όχι ως φεμινιστικό κήρυγμα, αλλά με την έννοια ότι η γυναίκα ως πηγή της ζωής είναι πιο κοντά στη ροή της, μπορεί να πλέει μέσα της αλλά και να αλλάζει ενίοτε την κοίτη της, με τρόπους «μαγικούς» για τον αντρικό τρόπο σκέψης, εξ ου και ο χαρακτηρισμός των ηρωίδων ως νεράιδες από τον περίγυρο. Αλλά οι γυναίκες δεν είναι μάγισσες ούτε νεράιδες, απλά ακολουθούν τη φύση τους. Και οι τέσσερις τσιγαρούδισσες αποτελούν την επιτομή της γυναικείας φύσης.

Κλείνοντας, θα πω ότι το βιβλίο περικλείει ένα επίκαιρο μήνυμα για τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε σήμερα, όπου η εθνική μας κατάθλιψη την οποία βιώνουμε αρκετά χρόνια τώρα λόγω της οικονομικής συγκυρίας, έχει μετατραπεί είτε σε οργή είτε σε φόβο. Η Στέλλα Στεργίου ρίχνει μια λοξή ματιά στα μεγάλα βάσανα και τις μικρές χαρές της καθημερινότητάς μας και με χιούμορ την αποδομεί, για να αναδείξει την ουσία της: ότι όσο μεγάλες κι αν είναι οι δυσκολίες, όσο κι αν απελπιζόμαστε ή αγανακτούμε με το άδικο, μόνο μπροστά μπορούμε να προχωρήσουμε, κι όπου δεν υπάρχει δρόμος να τον ανοίξουμε εμείς. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές, παρά μόνο μία βεβαιότητα: «γλυκιά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα» για να θυμηθούμε τον εθνικό μας ποιητή. Και αφού είμαστε εξ ορισμού με το μέρος της ζωής, χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα μας στη μάχη που βρίσκεται στον πυρήνα της: το μυαλό μας για να σκεφτούμε, τα χέρια μας για να δουλέψουμε και το χαμόγελό μας για να ξορκίσουμε τη σκοτεινιά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ