Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΙΤΗΜΑ ΦΙΛΙΑΣ

12.07.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΑΙΤΗΜΑ ΦΙΛΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6188-9
Σελίδες
128

Facebook-πραγματικότητα σημειώσατε… (;)

Ο Στέφανος Μανωλάς πληροφορείται τον ξαφνικό θάνατο της άγνωστής του Μαριαλένας Χαλκίδου και σοκάρεται. Η θλιβερή είδηση του γίνεται εμμονή. Αρχίζει να ψάχνει και να μαθαίνει τα πάντα γύρω από το άτομό της. Μπαίνει στο προφίλ της στο facebook, χαζεύει με τις ώρες τις φωτογραφίες της, μέχρι και αίτημα φιλίας της κάνει – κατά λάθος. Το παραπάνω αίτημα όμως γίνεται δεκτό και σύντομα αρχίζει να λαμβάνει μηνύματα από τη «Marialena Xalkidou», να συνομιλεί μαζί της. Τα πράγματα μάλλον κάπου έχουν στραβώσει και κάτι δεν πάει καλά, ε; Τι συμβαίνει αλήθεια;

Τα social media, το facebook, η τηλεόραση και ό,τι συνεπάγονται αυτά, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στήνεται το στόρι. Με κοφτό γρήγορο ρυθμό, μικρές προτάσεις και διαλόγους όμοιους με ατάκες. Με σύντομες σκηνές, που παραπέμπουν σε δακτυλογραφημένο σενάριο ταινίας μαζί με τις οδηγίες για τους ηθοποιούς. Σε τρίτο πρόσωπο.

Με κυκλική και αναδρομική αφήγηση ο Θανάσης Χειμωνάς στη νουβέλα του «Αίτημα φιλίας» μας λέει μια παράξενη ιστορία που εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Αθήνα και καταπιάνεται με καίρια θέματα, όπως η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, η «γοργή» και «κοφτή» επικοινωνία χωρίς εμβάθυνση και η διαρκής βιασύνη όλες τις ώρες της ημέρας, το μικρόβιο της «αναγνωρισιμότητας» –μόνο και μόνο επειδή κάποιος παρουσιάζει ένα τηλεπαιχνίδι, γίνεται σταρ– και το «ατού» του επειδή κάποιος είναι π.χ. γιατρός, είναι αυτόματα και μορφωμένος, κάποιου ανώτερου επιπέδου και έξυπνος.

Παράλληλα καταπιάνεται και με το παρελθόν που κάποιες φορές πονάει –πώς θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά;–, και τα φαντάσματά του, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει ό,τι κι αν κάνει, όσο «φυσιολογικός» κι αν γίνει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μια ιστορία σύγχρονη, που πιάνει τον παλμό της εποχής μας, υποψήφια να συμβεί στον καθένα μας, αλλά και τόσο διαχρονική παράλληλα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ