Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

04.07.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-5975-6
Σελίδες
104
Η λογοτεχνία είναι η τέχνη του λόγου, το παιχνίδι των λέξεων. Έτσι, ο συγγραφέας-λογοτέχνης δεν είναι υποχρεωμένος να επινοεί μια ιστορία και να την αναπτύσσει με κάποιον τρόπο –γραμμικά ή όχι– μέχρι να φτάσει στο τέλος που έχει προαποφασίσει. Μπορεί να ξεδιπλώνει μία ή περισσότερες ιδέες μέσα από μία φόρμα – ή όπως υπαγορεύει η έμπνευσή του. Ο αναγνώστης δεν θα αισθανθεί εξαπατημένος, αν το κείμενο καταφέρει να δημιουργήσει μέσα του μια σκέψη (ή αμφιβολία), μια εικόνα (ή έναν ήχο), ένα συναίσθημα ή μια παρόρμηση.

Το νέο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου, «Κοντά στην κοιλιά», δεν μπορεί εύκολα να ταξινομηθεί ως είδος. Ας το ονομάσουμε «αφηγηματικό πεζό». Ξεκινά από μία λέξη που βλέπαμε (και βλέπουμε ακόμη) σε αθηναϊκούς τοίχους: «βασανίζομαι». Θα την έχετε δει όσοι κινείστε στο κέντρο και στις παρυφές του, πεζοί, καθ΄οδόν προς μια πιεστική υποχρέωση. Η λέξη αυτή γρήγορα «γέννησε» μια άλλη, όπως θα έχετε επίσης προσέξει: «λάθος». Οι δύο αυτές λέξεις δίνουν το έναυσμα στον συγγραφέα προκειμένου να μιλήσει για την κρίση με τρόπο απελευθερωτικό, (αυτό)σαρκαστικό και να προβάλει ένα μέλλον διαφορετικό απ΄ό,τι συνήθως φανταζόμαστε, στο πλαίσιο πάντα μιας επινοημένης πραγματικότητας που μοιάζει να περιγράφει αρκετά τη δική μας.

Σ’ αυτή τη χώρα του μαρασμού και του φαλιμέντου, λοιπόν, και ενώ οι κατηγορίες των εταίρων εναντίον της Ελλάδας (των Ελλήνων) μετατρέπονται σε κατηγορίες του ενός εναντίον του άλλου, σε αυτοκατηγορία («Εγώ φταίω») και σε κοινωνικό αυτοματισμό (π.χ. ιδιωτικοί εναντίον δημοσίων υπαλλήλων), οι πολιτικοί έχουν γίνει πλέον «βοηθοί της συλλογικής ζωής» και αναφύονται διάφορα κόμματα όπως: της παραμυθίας, των ενθέων, των αντιαυταπιστών, των σιωπηλών, των αγνωστικιστών, των φυρών, των ονειριστών, του αρχικού εφησυχασμού ή κοντά στην κοιλιά. Το κόμμα «Γεια σου κωλοτρυπίδα» και (το αντίθετό του) «Γεια σου θαυμάσιο ον» (η στίξη είναι επιλογή του συγγραφέα), της εξομολογήσεως, της καμήλας. (Για τους ορισμούς του κάθε κόμματος σημειώστε τις αντίστοιχες σελίδες όπου πρωτοαναφέρονται μαζί με άλλες σέχτες ή τάσεις.) Αφού περιδινηθεί σε ένα υπαρξιακό, θα λέγαμε, χάος, η χώρα θα βρει τελικά τον προσανατολισμό της για να χαθεί, μαζί με όλη την ανθρωπότητα, σε έναν (ακόμη) πόλεμο. Καταλαβαίνει ο αναγνώστης τη σκωπτική διάθεση του συγγραφέα και την πρόθεσή του, την οποία αποτυπώνει και το εξώφυλλο με τη μικρή Γη σε ένα μεγάλο σύμπαν πλανητών.

Το «Κοντά στην κοιλιά» δεν θα ενθουσιάσει, ίσως, τους αναγνώστες των διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου που τον ακολουθούσαν μέχρι τώρα πιστά. Για την υπογράφουσα, παραμένει ένας από τους πιο αυθεντικούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που κατορθώνει και σε αυτό το βιβλίο να μετουσιώσει αυτό που ζούμε σε ένα λογοτεχνικό κείμενο που αξίζει να διαβαστεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ