Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

01.07.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΞΗ
Συγγραφέας
Άρια Σωκράτους
Κατηγορία
ISBN
978-618-81634-1-6
Σελίδες
464

Όταν η σιωπή λύνεται

Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από την καταπιεστική μητέρα της, η Χριστίνα μαγεύεται από τον όμορφο Ντέιβιντ και, παρά τις αντιδράσεις του περιβάλλοντός της, τον ακολουθεί στη Νέα Υόρκη πιστεύοντας ότι μια νέα ελεύθερη ζωή ανοίγεται μπροστά της. Ο άντρας της, γλυκός και ευγενικός νεαρός, είναι πάμπλουτος, ιδιοκτήτης ενός κολοσσού και της συμπεριφέρεται άψογα. Γρήγορα όμως θα γίνει αυταρχικός, δυνάστης και βίαιος και, φανερώνοντας ένα άλλο πρόσωπο, θα αρχίσει να την κακοποιεί σωματικά και συναισθηματικά. Ένας τοίχος υψώνεται μπροστά στη Χριστίνα και παρʾόλο που είναι έξυπνη και μορφωμένη, καταξιωμένη δημοσιογράφος και οικονομικά ανεξάρτητη, σιωπά και αδυνατεί να δραπετεύσει από την κόλαση στην οποία ζει. Γιατί; Όταν οι φίλοι της ανακαλύπτουν την τραγική ζωή της, προσπαθούν να τη βοηθήσουν. Θα καταφέρουν να τη σώσουν;

Δύσκολα τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στο δεύτερο βιβλίο της, «Τα δάκρυα της σιωπής», η Άρια Σωκράτους. Κακοποίηση, διακίνηση λευκής σαρκός και πορνεία. Γιατί παράλληλα με την κεντρική ιστορία, σαν background, εκτυλίσσονται και άλλες ανεξάρτητες ιστορίες σεξ τράφικινγκ. Με παράλληλες αναφορές σε ναρκωτικά και αλκοόλ –πώς θα μπορούσαν να λείπουν από τον υπόκοσμο;–, αλλά και σε καταπιεστικές και δεσποτικές συμπεριφορές που δεν επιτρέπουν στον άλλον να αναλάβει πρωτοβουλία, να εκφραστεί ελεύθερα, ούτε να αναπνεύσει καλά καλά. Θέματα που καίνε, θέματα που για να παρουσιαστούν σωστά και τεκμηριωμένα χρειάστηκε ενδελεχής έρευνα από τη συγγραφέα, να συνομιλήσει με ψυχολόγους, να απευθυνθεί σε ειδικά κέντρα, αλλά και να λάβει υπόψη και προσωπικές μαρτυρίες γυναικών, που υπέστησαν τα παραπάνω. Ζητήματα σοβαρά που ενσωματώνονται με επιδέξιο τρόπο μέσα στην ιστορία.

Μέσω αναδρομικών αφηγήσεων η Χριστίνα τού σήμερα αναθυμάται τα όσα συνέβησαν τότε, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και το εφιαλτικό παρόν της. Και όταν το παρελθόν τελειώνει, η συγγραφέας καταπιάνεται με διαφορετικά θέματα. Δεν παίρνει μονότερμα τις ιστορίες, τις μπλέκει αρμονικά μεταξύ τους κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ενώ στο τέλος κάθε κεφαλαίου μια φράση, συνήθως, προϊδεάζει τους αναγνώστες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν και κεφάλαια που παρουσιάζουν τις ψυχολογικές προεκτάσεις των θυμάτων του σεξ τράφικινγκ και της κακοποίησης. Πώς το βιώνουν όλο αυτό, τι αντίκτυπο έχει στη ζωή τους, πώς αισθάνονται, πώς αντιδρούν; Και μετά; Είναι δυνατόν να συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να μη συνέβη τίποτα;

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας στην ουσία είναι αντιήρωες. Αλλιώς αναμένεται να αντιδράσουν και να πράξουν και αλλιώς κινούνται τελικά. Η Χριστίνα δειλιάζει και υπομένει, ο ευγενικός και με τρόπους Ντέιβιντ κάπου χάνει το μπαλάκι κι ένας δεύτερος βίαιος εαυτός κάνει την εμφάνισή του.

Με ζωντανή γραφή, από την πρώτη αράδα, δημιουργούνται εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη και με γοργή αφήγηση, που κόβει την ανάσα, αλλά με καθαρό λόγο, η Άρια Σωκράτους μιλάει έξω από τα δόντια, λέει όσα έχει να πει με τ’ όνομά τους, δεν παίζει με τις λέξεις, ούτε υπονοεί πράγματα, βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο, λέει αλήθειες με ωμό τρόπο, ευθέως.

Γλυκόπικρη η γεύση του βιβλίου στο τέλος. Μα συμβαίνουν τέτοια αποτρόπαια και εφιαλτικά πράγματα στην αληθινή ζωή; Κι όμως. Η πραγματικότητα είναι απείρως πιο άσχημη και δύσκολη απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Αλλά υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, τα θύματα, να απεγκλωβιστούν. Αρκεί να το θελήσουν και να βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ