Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

14 ΖΩΕΣ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ

12.06.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
14 ΖΩΕΣ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Βίκυ Κλεφτογιάννη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4575-6
Σελίδες
104

Βόλτα στις ζωές της πόλης

Ένα μεσημέρι Σαββάτου, το τελευταίο πριν ανοίξουν τα σχολεία, Σεπτέμβρη μήνα, ένα παιδί περιπλανιέται στη Θεσσαλονίκη με το ποδήλατό του. Στη διαδρομή του έχει απρόσμενες συναντήσεις με ανθρώπους και όχι μόνο. Άλλοι του κινούν το ενδιαφέρον και στέκεται να τους παρατηρήσει λίγο παραπάνω, ενώ άλλοι περνούν από μπροστά του φευγαλέα και σχεδόν απαρατήρητοι.

Με αφετηρία την παραπάνω διαδρομή και με αφορμή τις συναντήσεις του παιδιού, η Βίκυ Κλεφτογιάννη στα διηγήματά της αφηγείται στιγμιότυπα και περιστατικά της ζωής αυτών των άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων και αποκαλύπτει τη ζωή, τις σκέψεις και τους φόβους τους. Δεκατέσσερις διαφορετικές ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στις γωνιές της Θεσσαλονίκης. Στα καφέ της, στην αγορά, στον Λευκό Πύργο, στο Σέιχ-Σου, στα κάστρα και αλλού.

Οι πρωταγωνιστές της βλέπουν την πόλη από ψηλά και σκέφτονται, θυμούνται, φοβούνται, αναρωτιούνται ή απλά επιβιώνουν. Ιστορίες απλών ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά, ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Ή και άλλων που ξεπηδούν από τα παλιά τα χρόνια, αποπνέουν νοσταλγία και τώρα βρίσκονται στη δύση της ζωής τους. Και δεν είναι απαραίτητα όλοι άνθρωποι. Ο αναγνώστης κάποιες φορές διαβάζοντας αναρωτιέται – ή μπορεί και όχι. Η αποκάλυψη γίνεται στο τέλος της εκάστοτε ιστορίας άλλοτε δικαιώνοντάς τον και άλλοτε ξαφνιάζοντάς τον. Μπορεί να πρόκειται για μια γάτα που καλοπερνάει ή για ένα άγαλμα.

Με απλό λόγο η Βίκυ Κλεφτογιάννη χτίζει το κάθε διήγημα ζωντανεύοντάς το, ενώ μέσα από την αφήγηση δημιουργούνται όμορφες εικόνες. Εικόνες οικείες που βγάζουν ζεστασιά και ασφάλεια. Ο αναγνώστης «διασκεδάζει», περνάει ευχάριστα την ώρα του και νιώθει ότι η δική του η ζωή δεν είναι ασυνήθιστη, ότι έτσι ζει η πλειονότητα των ανθρώπων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ