Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΙΩΔΙΟ

17.06.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΙΩΔΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Συγγραφέας
Ανν Λου
Κατηγορία
ISBN
978-960-537-208-8
Σελίδες
108

Μία γυναίκα αφηγείται

Γνώρισα τη γραφή της Αννίτας Λουδάρου (Ανν Λου) στη συλλογή με τις μικρές ιστορίες της «Τράνζιτ» (επίσης από τις εκδόσεις Απόπειρα) και την ξεχώρισα για την τρυφερότητα, την ευαισθησία και το λυρισμό της. Στη νέα της δουλειά, τη νουβέλα «Ιώδιο», ξαναβρήκα την ίδια γραφή πιο ώριμη και κάπως πιο σκληρή, να αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία μιας γυναίκας της διπλανής πόρτας, με επίκεντρο τη σχέση της με την κόρη της.

Η σχέση μητέρας-κόρης είναι από τις πιο ισχυρές βιολογικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά, και συχνά κρύβει δράματα που μπορεί να φτάσουν έως τον ψυχολογικό κανιβαλισμό. Το μυστήριο που κρύβει μέσα της η σχέση της ηρωίδας της Αννίτας Λουδάρου με την κόρη της αναπτύσσεται σταδιακά κομμάτι-κομμάτι καθώς ξετυλίγεται η ιστορία με πισωγυρίσματα στο χρόνο (όπου μαθαίνουμε και την ιστορία της μητέρας της ηρωίδας), για να φτάσει στη δραματική του κορύφωση και να λυθεί όχι μόνο το μυστήριο, αλλά και τα «μάγια» που έδεναν τις δύο γυναίκες σε αυτή την ιδιόμορφη σχέση. Αγαπά πράγματι η ηρωίδα την κόρη της; Και αν ναι, γιατί προσπαθεί να ελέγξει τη ζωή της με έναν τρόπο που κάνει το σύζυγό της αλλά και τον αναγνώστη, να αντιδρά με οργή; Στο ανοιχτό τέλος, νομίζω ότι δίνεται η απάντηση σε αυτό το ερώτημα που στοιχειώνει την αφήγηση από την πρώτη σελίδα, με τη δήλωση της ηρωίδας: «Δεν θέλω το παιδί μου».

Η Αννίτα Λουδάρου επιχειρεί να αναμετρηθεί στο «Ιώδιο» με ένα δύσκολο θέμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι φωτίζει επιτυχώς ένα μέρος του αφήνοντας τα τελικά συμπεράσματα στον αναγνώστη, ενώ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στις δευτερεύουσες ιστορίες που πλαισιώνουν αλλά και εξηγούν τον κύριο κορμό της αφήγησης, στο χτίσιμο των χαρακτήρων (ακόμα και του σκύλου της οικογένειας), στο χρονικό και κοινωνικό πλαίσιο της ιστορίας που είναι αναγνωρίσιμο και οικείο. Έχει δημιουργήσει επίσης μερικές πολύ δυνατές σκηνές που εντυπώνονται στη μνήμη σου και αποτελούν «κλειδιά» για την ψυχολογία των ηρώων.

Η ζωή μιας γυναίκας περιλαμβάνει πολλά εσωτερικά μυστικά και επίπεδα που δεν γίνονται αντιληπτά όταν την κοιτάς από την επιφάνεια: πρέπει να τη βιώσεις ή να βυθιστείς μέσα της, για να τα κατανοήσεις. Το «Ιώδιο» μου άφησε την εντύπωση μιας εξαιρετικά λεπτομερούς φωτογραφίας ή ενός πίνακα, που αποτυπώνει με διαύγεια, αλλά και ρεαλισμό, μια εικόνα αυτής της εσωτερικής ζωής των γυναικών.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ