Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

Ή ΟΛΟΙ Ή ΚΑΝΕΙΣ

29.04.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ή ΟΛΟΙ Ή ΚΑΝΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Δέσποινα Μπάτρη
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0062-8
Σελίδες
228
Πρωτοεμφανιζόμενη η Δέσποινα Μπάτρη (Αθήνα, 1970), κι όμως φαίνεται να έχει μελετήσει πολύ και τον τρόπο έκφρασης και το θέμα της – που μπορεί να μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, ασυνήθιστο στον καιρό μας: είναι η θυσία. Πέντε ζευγάρια χαρακτήρων, ο ένας εμπνευσμένος από υπαρκτό πρόσωπο, ο δεύτερος προϊόν μυθοπλασίας. Πέντε διαφορετικά περιβάλλοντα –διαφορετικές χώρες– όπου εκτυλίσσεται η πλοκή. Μόνο σε ένα διήγημα ο τόπος είναι η Ελλάδα. Μορφές γυναικείες και ανδρικές που καρφώνονται στο μυαλό κάνοντάς σε να θες οπωσδήποτε να συνεχίσεις. Τραχιές, όπως η αλβανίδα σότα που γίνεται άντρας μετά τον θάνατο του πατέρα. Ηρωικές, όπως ο αρμένιος πρωταθλητής της κολύμβησης ή ο γερμανός καπετάνιος του πολεμικού πλοίου. Και δίπλα τους, σε αντίστιξη, άλλες υποφωτισμένες μορφές. Διαβάστε αυτές τις ιστορίες για να δείτε πώς μια συγγραφέας για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα (μόνο ό,τι αναφέρεται στο λεγόμενο αυτί του βιβλίου), μπορεί να δουλέψει με τόσο «ξένα» υλικά, να τα πλάσει και να τα αναστήσει, για να μας παραδώσει μια από τις καλύτερες συλλογές διηγημάτων των τελευταίων χρόνων.

Προσέξετε τους τίτλους (που λίγα αποκαλύπτουν): «Ή όλοι ή κανείς», «Το ρολόι», «Η κουκκίδα», «Η φωτογραφία της νύφης», «Αν δεν πολεμήσεις, σημαίνει ότι ηττήθηκες;» Η (τριτοπρόσωπη) αφήγηση γίνεται στον ενεστώτα αλλά παρεισφρέει σε αυτήν κάπως παράδοξα ο αόριστος: προβολή του μέλλοντος που ο δρων ήρωας δεν γνωρίζει ακόμη; Οι περιγραφές, χωρίς περιττά στοιχεία και αχρείαστες λεπτομέρειες, είναι γεμάτες ένταση αλλά δεν υποβάλλουν∙ αυτός/αυτή που τις διαβάζει αφήνεται να σκεφτεί. Ποια είναι η θέση της θυσίας στη σύγχρονη εποχή; Τι να σημαίνει αυτό το «Όλοι ή κανείς» για τον καθένα μας σήμερα; Πόσος χώρος υπάρχει για ηρωισμό και ποιο το σύγχρονο νόημά του; Τι γίνεται στις παραδοσιακές κοινωνίες όπου η γυναίκα δεν έχει πολλές επιλογές; Και ποιος είναι άνθρωπος με όλη την έννοια της λέξης; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκαλούν τα διηγήματα-νουβέλες της Δέσποινας Μπάτρη. Μακάρι και η συνέχεια να είναι ανάλογη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ