Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΤΟ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟ

22.04.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΩΛΚΟΣ
Συγγραφέας
Μιχαήλ-Αλέξανδρος Μαλαχιάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-426-693-7
Σελίδες
507

Τι αξίζει περισσότερο στον κόσμο;

Με άξονα μια ιστορία τρέλας, έρωτα και φόνων, ο Μιχαήλ-Αλέξανδρος Μαλαχιάς, χτίζει ένα μεταμοντέρνο μυθιστόρημα με ιδιαίτερη γραφή, το οποίο στον πυρήνα του έχει τα κλασικά υπαρξιακά ερωτήματα: Τι αξίζει περισσότερο στον κόσμο; Και ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης, η αναζήτηση της ανθρώπινης ευτυχίας ή αναζήτηση της ψυχής;

Ένας γιατρός, όπως και ο συγγραφέας, φτάνει στην ακριτική περιοχή μιας φανταστικής και παράξενης κωμόπολης, του Ορεινού, για να αναλάβει τα πρώτα ιατρικά του καθήκοντα. Θα παντρευτεί την κόρη του δημάρχου αλλά θα ερωτευτεί μια άλλη γυναίκα, μια femme fatale που δημιουργεί πάθη σε κάθε βήμα της. Το αρχικό ερωτικό τρίγωνο, θα γίνει ένα ιδιάζον ερωτικό κουαρτέτο: οι ήρωες παραδέρνουν ανάμεσα σε προδοσίες και ψέματα, διχάζονται ανάμεσα σε πάθη και ηθικά διλήμματα, αναζητούν την εκδίκηση και ελπίζουν στην εξιλέωση. Τα γεγονότα εξιστορεί εκ των υστέρων κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ένας «αναξιόπιστος αφηγητής», ένας σχιζοφρενής με τη βούλα όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο ίδιος, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο που κορυφώνει το δράμα.

Η παραπάνω ιστορία, που θα μπορούσε ως προς την πλοκή να χαρακτηριστεί ψυχολογικό θρίλερ, είναι μόνο η αφορμή για το συγγραφέα για να ξετυλίξει τη χειμαρρώδη -γεμάτη εικόνες, παρεκβάσεις και εγκιβωτισμένες διηγήσεις-, γραφή του, που ως μίτος οδηγεί τον αναγνώστη στους σκοτεινούς διαδρόμους του λαβύρινθου στα υπόγεια της ανθρώπινης ψυχής. Το «Πικραμύγδαλο» έχει «ρίζες» που διακρίνονται σαφώς στο κείμενο (Φουκώ, Κάφκα και αρκετοί σημαντικοί Λατινοαμερικανοί συγγραφείς που τόσο έχουν αγαπηθεί στην Ελλάδα) καθώς και πολλά επίπεδα αφήγησης και ανάγνωσης: ως ανθρωπολογικό ή κοινωνιολογικό δοκίμιο, ως ψυχογράφημα, ως μεταμοντέρνο λογοτεχνικό πείραμα. Η προσωπική μου εκτίμηση, η εντύπωση που αποτυπώθηκε μέσα μου από την ανάγνωσή του, είναι εκείνη ενός πολύχρωμου υφαντού υψηλής αισθητικής και τέχνης, του οποίου το σχέδιο μπορείς να το διακρίνεις μόνο όταν ολοκληρωθεί. Κρατώ επίσης την αγάπη του συγγραφέα για τη γοητεία της γλώσσας και την περιπέτεια της γραφής και την τόλμη του να γράψει ένα βιβλίο που ζητά από τον αναγνώστη να το διαβάσει «εις βάθος» σε μια εποχή μάλλον αντι-αναγνωστική.

Συμπερασματικά, θεωρώ το ντεμπούτο τού Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μαλαχιά, στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία πολλά υποσχόμενο για το μέλλον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ