Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

25.04.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1045-6
Σελίδες
280

Χορεύετε;

Με κύριο συστατικό τον χορό και φόντο την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στον ελλαδικό χώρο, ο Δημήτρης Στεφανάκης στήνει το νέο του μυθιστόρημα «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» στη σύγχρονη Αθήνα.

Οι πρωταγωνιστές του στα φοιτητικά τους χρόνια χορεύουν. Πραγματικούς χορούς, όπως τσα-τσα-τσα, ρούμπα και πάσο ντόμπλε. Χορεύουν όμως και στους ρυθμούς που επιβάλλει η εποχή. Από την περίοδο των «παχιών αγελάδων» και της οικονομικής ευμάρειας έως την απομυθοποίηση, το σκάσιμο της φούσκας και την τελική πτώση. Είναι η εποχή της καλοπέρασης, των δημόσιων έργων, του Χρηματιστηρίου, των κομπίνων μεγάλων εταιριών, της επίδειξης του νεοαποκτηθέντος πλούτου μέσω πλουσιοπάροχων δεξιώσεων, ακριβών σπιτιών και αυτοκινήτων και υπέρογκων ποσών που ξοδεύονται σε καθημερινή βάση. Από τη μία. Και τα ανέμελα φοιτητικά χρόνια, η αθώα νιότη, η γεμάτη όνειρα και απεριόριστο χρόνο, και οι ανεκπλήρωτοι έρωτες από την άλλη.

Μάνος, Έλια, Αλεκίνος, Σέργιος. Και πλήθος κομπάρσων. Μια παρέα νεαρών φοιτητών που περνάει τη νιότη της χορεύοντας ξέγνοιαστα. Που κάνει όνειρα και στηρίζει το μέλλον της σε ψευδαισθήσεις. Ο Μάνος αναλαμβάνει να αφηγηθεί την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο. Ξεκινώντας από την αυτοκτονία του Αλεκίνου και την κηδεία του, θυμάται τα περασμένα και εξιστορεί μεμονωμένα περιστατικά σε ξεχωριστά κεφάλαια από την πρώτη γνωριμία της παρέας έως σήμερα που, αν μπουν στη σειρά, συνθέτουν το εν λόγω μυθιστόρημα και μέσα από πράξεις, αντιδράσεις και συναισθήματα αποκαλύπτονται οι χαρακτήρες των ηρώων. Οι ήρωες κινούνται μεταξύ Εξαρχείων και παραλιακής της Γλυφάδας, αλλά φτάνουν και μέχρι το Λονδίνο.

Κάποιες φορές φαίνεται ότι η αφηγηματική φωνή του Μάνου πρωταγωνιστεί. Στην πραγματικότητα, όμως, η Έλια είναι η πανταχού παρούσα, μαγνητίζοντας τους ήρωες και τους αναγνώστες.

Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στα όσα συμβαίνουν μετά την αυτοχειρία. Η Έλια επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα, μυστικά έρχονται στο φως, συμφέροντα υποθάλπονται, φιλίες δοκιμάζονται εκ νέου και ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Μάνου για την Έλια παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν μέχρι τελικής πτώσεως σε ένα αργεντίνικο τάνγκο και θα φτάσουν έως την ερωτική πράξη. Μόνο που το αποτέλεσμα δε θα είναι το αναμενόμενο.

Με γοργό ρυθμό, καθαρό λόγο και σφιχτοδεμένες αναδρομές, σκέψεις και αφήγηση μπλέκονται αρμονικά μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται στήνοντας χορό. Ο Δημήτρης Στεφανάκης λέει αυτό ακριβώς που επιθυμεί χωρίς να φλυαρεί και χωρίς τίποτα περιττό στον λόγο του. Διαλέγει προσεκτικά τις λέξεις –απλές κατά κύριο λόγο– με τις οποίες χτίζει το μυθιστόρημά του. Κάθε λέξη κουβαλά το δικό της φορτίο εικονοποιώντας με έναν ξεχωριστό τρόπο. Και χάρη σ’ αυτές, εικόνες πρωτόγνωρες και απολαυστικές πλάθονται στο μυαλό των αναγνωστών. Με κύριο μέσο και τις πέντε αισθήσεις καθώς και τη γλώσσα του σώματος και δίνοντας μικρές λεπτομέρειες, εμπλουτίζει την ιστορία με έξτρα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά.

Στην ουσία «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και περιλαμβάνει «αρχετυπικούς» χαρακτήρες. Δύο λαμόγια –ο χαρισματικός απατεώνας, που στο τέλος αυτοκτονεί, Αλεκίνος και ο επαρχιώτης δικηγόρος Σέργιος, που κατορθώνει να πλουτίσει με σκοτεινά μέσα και να βγει αλώβητος–, έναν ηθικό και ρομαντικό τύπο, τον Μάνο, που φυτοζωεί με τίμια εργασία και πιστεύει ακόμα σε ανεκπλήρωτους έρωτες και μια μορφονιά, την Έλια, που όνειρο έχει να χορέψει στις διεθνείς πίστες και φεύγει στο εξωτερικό για να το πραγματοποιήσει.

«Ο χορός των ψευδαισθήσεων» είναι ένα μυθιστόρημα πολλαπλών επιπέδων και αναγνώσεων, ενώ προϊδεάζει και εισάγει τους αναγνώστες στο θέμα του από το εξώφυλλο ακόμα. Γκρίζο το χρώμα του, όπως και η διάθεση των ανθρώπων σήμερα. Ταυτόχρονα, όμως, η μυρωδιά των σελίδων του ξεσηκώνει τις αισθήσεις με ένα λεπτό αίσθημα αισιοδοξίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ