Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

24.03.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΝ
Συγγραφέας
Νίνο Αυγέρης
Κατηγορία
ISBN
978-618-5054-08-3
Σελίδες
314

Ελληνική μαγική παράδοση

Κάθε φορά που ακούω κάποιον να δηλώνει ότι τα βιβλία φαντασίας είναι εκτός της ελληνικής λογοτεχνίας, σχεδόν οργίζομαι. Διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοεί κάποιος που μεγάλωσε στην Ελλάδα, ότι η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη από ιστορίες φαντασίας και τρόμου. Θυμίζω μόνο δύο πασίγνωστες, εκείνες του γεφυριού της Άρτας και του «Νεκρού αδερφού». (Και την πιο ανατριχιαστική ιστορία μεταφυσικού τρόμου την έχω ακούσει ως αφήγηση από τη γιαγιά μου.) Και όχι μόνο αυτό: υπάρχει μια ισχυρή μαγική παράδοση στην Ελλάδα, η οποία επειδή είναι προφορική -και επειδή κάποτε οτιδήποτε λαϊκό θεωρήθηκε από το πολιτικό κατεστημένο και τους διανοούμενους ως κατωτέρου επιπέδου-, δεν πέρασε σε γραπτή μορφή, δεν αποτέλεσε υλικό της λογοτεχνίας όπως συνέβη σε άλλες χώρες (η Βρετανία είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα), και δεν δημιούργησε λογοτεχνική σχολή. Αλλά για όποιον αγαπά το είδος, η ελληνική παράδοση είναι ένας πραγματικός θησαυρός γιατί έχει διασώσει, αυτούσιο πολλές φορές, υλικό ακόμα από την αρχαία Ελλάδα.

Θεώρησα αυτή την εισαγωγή απαραίτητη, πριν παρουσιάσω τις «Μάγισσες των Ιωαννίνων». Το βιβλίο δεν αποτελεί ακριβώς λογοτεχνία, αλλά ένα είδος χρονικού της ισχυρής γενιάς μαγισσών στην Ήπειρο που έχουν τις ρίζες του στο μαντείο της Δωδώνης (όπου υπήρχαν και γυναίκες ιέρειες, γνωστές ως «Πελειάδες») και στο νεκρομαντείο της λίμνης Αχερουσίας: όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι το σημείο απ’ όπου ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη, στην ομηρική αφήγηση. Ο συγγραφέας -απόγονος της τελευταίας της γενιάς τους, της Λενιώς-, καταγράφει μέσα από την προσωπική του εμπειρία αφύπνισης και μύησης, την τραγική ιστορία της στα Ιωάννινα του 18ου αιώνα, κάτω από το ζυγό του Αλή Πασά.

Η αφήγηση ξετυλίγεται με πισωγυρίσματα στο χρόνο, ανάμεσα στο παρόν όπου ο συγγραφέας ανακαλύπτει και διαβάζει τα «γριμόρια» της Λενιώς -τα βιβλία που κάθε μάγισσα δημιουργεί καταγράφοντας τελετές, κατάδεσμους και ξόρκια-, και στο παρελθόν σε δύο χρόνους, στην ιστορία της Λενιώς και στην ιστορία των μαγισσών που προηγήθηκαν πριν από εκείνη, φτάνοντας στην πιο ισχυρή ανάμεσά τους, την Πάμβα - που πήρε το όνομά της από την Παμβώτιδα, τη λίμνη των Ιωαννίνων.

Όμορφη και άξια, η ορφανή Λενιώ, γεννήθηκε με το χάρισμα και μπήκε εξ αρχής κάτω από την προστασία δύο ισχυρών μαγισσών που τη δίδαξαν και την προστάτεψαν: της Διώνης και της Μανωδέσσας. Αλλά οι μάγισσες σε όλες τις εποχές, έχουν η καθεμία τον οίκο και τη φατρία στην οποία ανήκει: συχνά τα συμφέροντά τους συγκρούονται και τότε πόλεμος ανελέητος με όλα τα μέσα, ξεσπά ανάμεσα στις πλευρές. Σε έναν τέτοιο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πιο ισχυρές φατρίες των μαγισσών των Ιωαννίνων βρέθηκε μπλεγμένη η Λενιώ, και αυτό καθόρισε την τύχη της και τη ζωή της...

Όπως είπα και πριν, το βιβλίο δεν είναι λογοτεχνία, αλλά χρονικό γεγονότων που συνέβησαν. Ανάμεσα σε μαγικά ξόρκια για έρωτα αλλά και για θάνατο, διαβάζουμε και περιστατικά από την ιστορία της πόλης, την περίοδο της κυριαρχίας του Αλή Πασά, όπως τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο της Κυρα-Φροσύνης που κατέληξε πνιγμένη στα νερά της λίμνης. Στο σύνολό του, είναι ένα κείμενο γεμάτο μαγεία και ιστορία, που αποδεικνύει ότι ακόμα και η πιο ισχυρή μάγισσα δεν μπορεί να παρέμβει και να αλλάξει τη μοίρα, αυτό που έχει γραφτεί για τον καθένα στο βιβλίο της ζωής. «Κι ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει», όπως έλεγε συχνά η γιαγιά μου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ