Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

17.03.2015
facebook email
ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Ντόρα Βαλκάνου,Παναγιώτης Κουκουβίτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4409-4
Σελίδες
296
Από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα βιβλία της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής. Η καθηγήτρια σε κολέγια της Θεσσαλονίκης και καταξιωμένη ποιήτρια (κυρίως στην Αμερική, αλλά όχι ακόμα αρκετά στην ταλαίπωρη επαρχία μας) Ντόρα Βαλκάνου, συνεργάζεται με τον ειδικό στις γαστριμαργικές απολαύσεις και εικαστικό Παναγιώτη Κουκουβίτη και συνυφαίνουν ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, όπου ένας σεφ εμπνέεται από τις ερωμένες του νοστιμιές και τους εμπνέει αθεράπευτο, ακατάσχετο έρωτα. Χωρίς τη σκοτεινιά που είχε το «Άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ, αλλά φανερά ίσως επηρεασμένο από αυτό, το βιβλίο είναι ένας ύμνος στη ζωή και στις ηδονές της, αφού συνταιριάζει τις λεγόμενες «κατώτερες» με τις «ανώτερες» και τη σπουδαγμένη μυθοπλασία με αναλυτικότατες συνταγές μαγειρικής. Ως συγγραφέας του σχολαστικού αλλά και πρακτικά ωφέλιμου πονήματος «Αρχαίο Φαγοπότι» (εκδόσεις Αρμονία – Λεξικά Τεγόπουλος), είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ό,τι αποκλίνει από τον «Κανόνα» της σοβαρής (σοβαροφανούς μάλλον) λεγομένης λογοτεχνίας κι αγαπώ τους ρηξικέλευθους μεσογειακούς ανθρώπους που δεν ελπίζουν ούτε σε τεχνητούς παραδείσους ούτε σε απειλητικές κολάσεις, αλλά –ως απόγονοι των αρχαίων επικούρειων– προσπαθούν να μετατρέψουν τη ζωή τη δική τους και των πλησίον τους σε κάτι παραπάνω από ανεκτική. Η τέχνη της Ζωής είναι σημαντικότερη από τη «λογοτεχνία» των στερημένων, μίζερων και σκοτεινών ανθρώπων, που παλεύουν με το τέρας μέσα τους κι όλο εκείνο τους νικάει.

Η χαρά της ζωής, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και προσεκτικά επιμελημένο ιδεαλιστικό ρομαντισμό, μας φέρνει την ανάσα εκείνου του ουμανισμού που είναι απαραίτητος στη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητά μας. Πήξαμε σε ψυχοπαθείς αυτόχειρες και σχιζοφρενείς δολοφόνους με την πένα (το τάμπλετ ή το πληκτρολόγιο, τα τηλέφωνα με τις οθόνες αφής ή …ταφής). Και λίγη αλεγρία, βρε παιδιά, δεν βλάφτει. Δεν είναι όλα τόσο μαύρα και πεισιθάνατα. Έλεος! Βεβαίως και ζούμε μια βαθιά πολιτισμική κρίση. Βεβαίως και περνάμε μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες. Βεβαίως κι ακούμε τις καταστροφολόγες Σειρήνες. Ας δεθούμε κι εμείς όμως σαν τον Οδυσσέα στο κατάρτι της υπομονής και της επιμονής σε ό,τι πιο φωτεινό κουβαλάει η ανθρώπινη, η πανανθρώπινη ψυχή εντός της.

Απόλαυσα το πόνημα και τις διασκεδαστικές ερωτικές-γαστριμαργικές περιπέτειες του ήρωα που αλλάζει τις γυναίκες και τις λιχουδιές σαν τα πουκάμισα, αλλά με τον σεβασμό, τη βραδύτητα και την τέχνη των Ολύμπιων Θεών, που –ως αθάνατοι– επιτρέπουν στον εαυτό τους τις «παρεκτροπές» της Ύλης.

Από το βιβλίο λείπει ένα επεξηγηματικό σημείωμα για τη συνεισφορά εκάστου των συν-συγγραφέων. Σε επόμενη έκδοση, ελπίζω και προτείνω…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ