Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕΣ

12.03.2015
facebook email
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Γιάννης Σκαραγκάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-218-980-1
Σελίδες
264

Αποκλεισμένοι…

Ο συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς με το τέταρτο μυθιστόρημά του κάνει μια βουτιά στον αχαρτογράφητο κόσμο της μνήμης και δημιουργεί έναν χώρο ασφυκτικό, όπου οι χαρακτήρες βρίσκονται –οικειοθελώς ή μη– αποκλεισμένοι. Το μυθιστόρημα ανέβηκε ως θεατρικό έργο το 2009 στη Νέα Υόρκη με τον τίτλο “Prime Numbers” και ήταν υποψήφιο για το New York Innovative Theatre Award.

Ο Έντι, ένας νεαρός συγγραφέας, βρίσκεται αποκλεισμένος σε ένα πανδοχείο κοντά στην Τιχουάνα στο Μεξικό έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Τη φροντίδα του αναλαμβάνει η Χουλιέτα, η οποία προσπαθεί να τον βοηθήσει να βρει τη μνήμη του. Ο Έντι έχει την αίσθηση ότι η Χουλιέτα διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στη ζωή του που αδυνατεί να θυμηθεί. Στο πανδοχείο βρίσκονται ακόμα ορισμένοι ιδιαίτεροι άνθρωποι: ο Κάιν, ο μοναχικός και ενίοτε σκληρός ιδιοκτήτης του πανδοχείου• η Μαργαρίτα, μια επιτυχημένη τραγουδίστρια που αποφάσισε ξαφνικά να εξαφανιστεί από το μουσικό στερέωμα• ο Οιδίποδας, ένας μαθηματικός με την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον βασισμένος στους αριθμούς και η Μήδεια, μια Ιρακινή που προσπαθεί να εξαφανιστεί από ένα ατύχημα/ έγκλημα του παρελθόντος. Ο Έντι δεν μπορεί να κατανοήσει πώς βρέθηκαν όλοι αυτοί οι ιδιόμορφοι άνθρωποι στον ίδιο τόπο, ενώ αρχίζει να αισθάνεται ότι τρελαίνεται όταν ανακαλύπτει χειρόγραφά του που αποδεικνύουν ότι είχε περιγράψει τη ζωή αυτών των ανθρώπων προτού καν τους συναντήσει. Μήπως τελικά τα όσα ζει δεν συμβαίνουν πραγματικά αλλά υπάρχουν μόνο στο μυαλό του;

Με μεγάλη μαεστρία ο συγγραφέας δημιουργεί ένα απομονωμένο περιβάλλον που ενστικτωδώς προκαλεί αισθήματα αγωνίας και ασφυξίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο βασικός χαρακτήρας, ο Έντι, προσπαθεί να θυμηθεί στοιχεία από τη ζωή του πριν από το ατύχημα. Τα όσα θυμάται σταδιακά και ορισμένες εικόνες που έρχονται στο μυαλό του δεν δείχνουν να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Η Χουλιέτα παρουσιάζεται εξίσου εξυπηρετική και απόμακρη, γεγονός που τον προβληματίζει περισσότερο. Η ίδια η κοπέλα κρύβει τη δική της τραγική ιστορία, καθώς στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αναγκάστηκε να φυγαδεύσει τον άντρα που αγαπούσε έπειτα από απόπειρα δολοφονίας του. Μυστικά υπάρχουν και στο παρελθόν των υπόλοιπων ενοίκων του πανδοχείου, καθώς όλοι τους φαίνεται να έχουν επιλέξει την απομόνωση για να γλιτώσουν από τους εφιάλτες τους. Κάποιος από όλους αυτούς όμως γνωρίζει την πραγματικότητα του Έντι και έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία που τον έφερε μέχρι εκεί.

Με λόγο λιτό και εσωτερικό, με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν που φωτίζουν τις πτυχές των χαρακτήρων, με αγωνία που χτίζεται σταδιακά και με μία απρόσμενη ανατροπή στο τέλος, ο Γιάννης Σκαραγκάς γράφει ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που διεκδικεί με ευκολία την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ