Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ

13.05.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΡΕΥΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-471-9
Σελίδες
160
Τα τέσσερα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο βιβλίο του Κώστα Κατσουλάρη «Νυχτερινό ρεύμα» είναι αρκετά εκτενή ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν νουβέλες. Η ανάπτυξη του θέματος είναι πλήρης: οι ιστορίες έχουν αρχή, μέση και τέλος. Επιπλέον, αν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, όλες εντάσσουν τον αναγνώστη στην «ατμόσφαιρά» τους δημιουργώντας ένα σχετικό σασπένς. Ακόμη, η «θέση» του συγγραφέα διατυπώνεται σαφώς, είτε πρόκειται για τον μυστικό αστυνομικό που κατασκοπεύει τον Άβερελ, στο ομότιτλο διήγημα, είτε για τη συγγραφέα στο εκπληκτικό, από άποψη κλιμάκωσης, «Θα το κρατήσω», τον κριτικό κινηματογράφου και πατέρα μιας νεογέννητης κόρης στο «Νεκρός σκύλος τα μεσάνυχτα», τον πενηντάρη γιο στο «Νυχτερινό ρεύμα», το οποίο έχει αναδείξει ήδη η κριτική. Λέγοντας «σαφώς» εννοούμε πως, ακόμα κι όταν η αφήγηση τείνει να πάρει ένα φιλοσοφικό ύφος (όπως στο τρίτο διήγημα), ο ήρωας μοιάζει κατασταλαγμένος, σίγουρος, τουλάχιστον προς το παρόν, για την πορεία που θ’ ακολουθήσει. Η ζωή του μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και μάλλον προς το χειρότερο. Αυτή η παρατήρηση μας οδηγεί σε ένα άλλο χαρακτηριστικό των διηγημάτων: διαδραματίζονται όλα στην Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο και στις συνοικίες της, με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα από εμάς. Αυτό αποτελεί ένα τόλμημα, κατά τη γνώμη της υπογράφουσας, γιατί υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία να αποτυπωθεί μια πραγματικότητα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κρίσης, θα λέγαμε, ανθρωπιστικής, με όλες τις διαστάσεις της: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, αλλά και περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική. Σε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον, λοιπόν, ο Κώστας Κατσουλάρης μπορεί να μην έχει τις απαντήσεις (και ποιος τις έχει;) καταθέτει, όμως, με ειλικρίνεια ενώπιόν μας κείμενα άρτια επεξεργασμένα ως προς τον λόγο και την υφή, αποτέλεσμα της μακρόχρονης, επαγγελματικής ενασχόλησής του με τη λογοτεχνία σε όλες της τις μορφές.

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό αυτών των διηγημάτων είναι ότι συνομιλούν στο εσωτερικό τους: ένας πραγματικός ή άρρητος διάλογος διεξάγεται ανάμεσα σε δύο πρόσωπα με την ενεργό συμμετοχή της φαντασίας του αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ