Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

08.11.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-219-329-7
Σελίδες
384

Με οδηγό το όνειρο…

Γυναίκες καθημερινές, της διπλανής πόρτας. Που η ζωή δεν τους χαρίστηκε, που κουβαλούν βαρύ φορτίο και που πρέπει να παλέψουν για να βγουν νικήτριες. Και πάνω που κάπως σιάζει η ζωή τους και το όνειρο κι η ελπίδα αχνοφέγγουν στον ορίζοντα, έρχεται η Μοίρα και τις γκρεμοτσακίζει. Γυναίκες ταλαιπωρημένες, συναισθηματικά «ανάπηρες». Που ονειρεύονται να ξεφύγουν από τη μιζέρια, να «πιάσουν την καλή» και να γίνουν κυρίες. Να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Το πεπρωμένο των ηρωίδων της Αλκυόνης Παπαδάκη είναι πανομοιότυπο. Οι μικρές προσωπικές ιστορίες τους μόνο διαφέρουν και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και η Έλλα, η Ολάνθη, η Μαλαματένια – οι πρωταγωνίστριες του «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια». Ζουν, παλεύουν, ονειρεύονται, τσαλαπατιούνται, ερωτεύονται… Αρκετοί οι κομπάρσοι στη ζωή τους, άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτήν, την ποδοπατούν και εξαφανίζονται. Λιγοστοί οι τίμιοι.

Ρεαλισμός και ωμή πραγματικότητα εναλλάσσονται με κομμάτια ποιητικού λόγου. Ενώ ο μύθος εξελίσσεται, συχνά παρεμβάλλονται καθολικές αλήθειες φιλοσοφικού χαρακτήρα με αφορμή όσα προηγήθηκαν ή έπονται. Εν είδει προϊδεασμού. Η συγγραφέας φαίνεται ότι έχει βαθιά γνώση της ζωής και αποκαλύπτει τα «μυστικά» της σχολιάζοντας, καυτηριάζοντας, ειρωνευόμενη αυτήν και τα καμώματά της. Με ποιητική διάθεση, με το ιδιαίτερο προσωπικό στιλ γραφής της –το σημείο κατατεθέν της– εισχωρεί στα άδυτα της ψυχής των ηρώων της και «διαβάζει» τον πλούσιο εσωτερικό τους κόσμο. Χρησιμοποιώντας προσεχτικά διαλεγμένες λέξεις, φράσεις, εκφράσεις με ξεχωριστό άρωμα, που, όταν συναρμολογηθούν, συνθέτουν εικόνες, ήχους, διαθέσεις.

Χαρακτηριστικό της συγγραφέως είναι η εμμονή της με τη φύση. Όλα γύρω της, τα δέντρα, τα λουλούδια, τα πουλιά, τα θεία, η μοίρα αποκτούν ανθρώπινες ιδιότητες και στήνουν συζητήσεις με ανθρώπινη λαλιά. Η σοφή φύση γνωρίζει καλά τι μέλλει γενέσθαι και γελάει με τους ανθρώπους, που, παρά την αυτογνωσία τους, αδυνατούν να «διαβάσουν» τα σημάδια.

Διαβάζοντας τα βιβλία της Αλκυόνης Παπαδάκη, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον κόσμο του σήμερα με έναν πρωτόγνωρο, μοναδικό και μαγικό τρόπο. Σαν να πετάει στα σύννεφα, αλλά στο τέλος να προσγειώνεται ανώμαλα στην ωμή πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ