Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ

16.03.2008
facebook email
Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
960-211-790-7
Σελίδες
548

 Αναζητώντας μια πατρίδα κι έναν έρωτα

Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης είναι μια από τις νέες παρουσίες στα ελληνικά γράμματα. Γεννημένος το 1964 στη Αθήνα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Ρώμης και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές προτού αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πληροφορική. Το 2006 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο χώρο της λογοτεχνίας με το μυθιστόρημα «Ο Επιβάτης».
 
Το μυθιστόρημα ξεκινά στη Λίμνη Βάντεε το 1965, όταν μια οικογένεια  προσπαθεί να διαφύγει από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία. Ο πατέρας και ο γιος τα καταφέρνουν, η μητέρα σκοτώνεται και το μωρό το παίρνουν οι Ανατολικογερμανοί. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Πήτερ, το αγόρι που σώθηκε εκείνη τη νύχτα, μαζί με τους φίλους του, τον Τίμοθυ και τον Νίκο, σχεδιάζουν να φυγαδεύσουν τη Στέλλα, τη μικρή αδερφή του Πήτερ. Ο Νίκος ρισκάρει και τα καταφέρνει και τα δυο αδέρφια θα φύγουν για την Αμερική. Εκεί θα φανεί η ψυχική διαταραχή του Πήτερ, όταν θα προσπαθήσει να δολοφονήσει την αδερφή του. Η Στέλλα γλιτώνει, γυρίζει στην Ευρώπη και δημιουργεί δεσμό με το Νίκο.  Ο Νίκος, όμως, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Ειρήνη κι έτσι η σχέση του με τη Στέλλα θα περιοριστεί σε κάποιες συναντήσεις το χρόνο. Όταν ο Νίκος και η Ειρήνη αποκτούν παιδί, ο δεσμός του με τη Στέλλα μπαίνει στο περιθώριο, παρ’όλο που το μυαλό του είναι σε αυτή.  Όταν αποφασίζουν να ξανασυναντηθούν, το παρελθόν επιστρέφει για να τους θυμίσει ότι έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. 
 
Αυτό το περιπετειώδες μυθιστόρημα είναι δομημένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση που κάθε φορά εστιάζει σε ένα διαφορετικό πρόσωπο προσπαθώντας να παρουσιάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Η εξέλιξη της ιστορίας έχει  κινηματογραφική αύρα, τόσο ως προς την ταχύτητα της ιστορίας, όσο και ως προς τη φωτογραφική περιγραφή εικόνων. Η γλώσσα είναι καθημερινή και αυθόρμητη, ωμή όπου χρειάζεται και τρυφερή όπου απαιτείται. 
 
Οι χαρακτήρες αυτού του μυθιστορήματος βασανίζονται από ένα βασικό συναίσθημα: δεν ξέρουν πού ανήκουν. Ψάχνουν να βρουν τον τόπο που θα τους κάνει να τον νιώσουν ως πατρίδα τους και γυρίζουν τη μισή Ευρώπη για να ξαναγυρίσουν στην αρχή της ιστορίας τους, στον τόπο του εγκλήματος. Αναζητούν να ανακαλύψουν πού ανήκουν συναισθηματικά και διαλέγουν λάθους ανθρώπους ή απωθούν συνέχεια αυτούς που γνωρίζουν ότι είναι η συναισθηματική τους πατρίδα.  Φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι η πατρίδα και η αγάπη είναι κάτι που πρέπει να το αναζητήσεις μέσα σου και να αποφασίσεις αν και με ποιον θα τα μοιραστείς, ειδάλλως είσαι μόνος ακόμα και μέσα στο πλήθος.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ