Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΡΥΦΤΟ

28.01.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΚΡΥΦΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Ελεονώρα Σουρλάγκα
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4535-0
Σελίδες
560

Πιάσε με, αν μπορείς. Θα το τολμήσεις;

Μυρσίνη και Πανσέληνος. Δυο μικρά παιδιά διαφορετικών κοινωνικών τάξεων. Εκείνη, η κόρη του σπιτιού, εκείνος, ο εγγονός της μαγείρισσας. Συναντιούνται και γίνονται φίλοι. Ξανασυναντιούνται έπειτα από μερικά χρόνια και ο έρωτας φωλιάζει μέσα τους. Ένας έρωτας ρητά απαγορευμένος από τους δικούς τους.

Μυρσίνη και Πανσέληνος. Ενηλικιώνονται και ελεύθεροι πια ζουν το θαύμα της αγάπης. Οι απαγορεύσεις των γονιών δεν υφίστανται πια. Εκείνη φοιτήτρια, εκείνος σπουδαστής σε ωδείο. Χάνονται, ξαναβρίσκονται, και πάλι από την αρχή. Όλη τους η ζωή ένα κρυφτό. Πότε από τους γονείς, πότε από την κοινωνία και πότε από τους εαυτούς τους τους ίδιους. Με κρυψώνες τη φαντασία και το γέλιο, τα μυστικά τηλεφωνήματα από το υπόγειο του σπιτιού και την κρυφή αλληλογραφία, μια καριέρα τενόρου διεθνούς φήμης, έναν γάμο που καταλήγει σε διαζύγιο, μια «δραπέτευση» πολλών ετών στο Λονδίνο…

Η Μυρσίνη ακολουθεί πάντα την «Πανσέληνο» που φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής της, ενώ «χάνεται» και μαραζώνει όποτε αυτός εξαφανίζεται και ο Πανσέληνος υπάρχει για να δέχεται αυτήν την αγάπη, να τη λαχταράει, χωρίς όμως ποτέ να κάνει κάτι ουσιαστικό για να τη διεκδικήσει όποτε ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια του.

Μυρσίνη και Πανσέληνος. Εκείνη δασκάλα σε σχολείο, εκείνος διεθνώς αναγνωρισμένος τενόρος. Μια αγάπη βαθιά και παντοτινή.

Μέσα από δύο ανεξάρτητες αφηγήσεις που εναλλάσσονται, τα δύο παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Πότε η γυναίκα και πότε ο άντρας παίρνουν τα ηνία της αφήγησης και σε πρώτο πρόσωπο διηγούνται την ιστορία της ζωής τους, τα κοινά περιστατικά, αλλά και άλλα προσωπικά, μέσα από τη δική τους ματιά. Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται τα ίδια πράγματα ο ένας και πόσο ο άλλος; Μαζί ξετυλίγονται σκέψεις, φοβίες, αδυναμίες, όνειρα, προσδοκίες, θέλω. Και συναισθήματα που δεν τολμούν να παραδεχτούν.

Η Ελεονώρα Σουρλάγκα στο «Κρυφτό» της εισχωρεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχολογίας –ανδρικής και γυναικείας– στο θέμα του έρωτα και όχι μόνο. Αποκαλύπτει τις ενδόμυχες σκέψεις μιας ερωτευμένης γυναίκας, εγκλωβισμένης στα κοινωνικά «πρέπει» και στους κανόνες που έχει διδαχθεί από μικρή. Με αίσθημα κατωτερότητας και πολλές φοβίες δεν τολμάει να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί, διστάζει να απαντήσει και να εναντιωθεί στις απόψεις του αγαπημένου της, ενώ μέσα της φλέγεται από τα θέλω και τις επιθυμίες της. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος ο άντρας είναι ανώριμος συναισθηματικά και φαινομενικά αδιάφορος. Με επίφαση την καριέρα του μετακομίζει στο εξωτερικό επειδή δεν είναι ικανός να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί περισσότερο απ’ όλα, τη Μυρσίνη. Διαθέτει μια υπέροχη φωνή και το μόνο που θέλει είναι να τραγουδάει, αλλά επαναπαύεται σε αυτό, δεν έχει την υπομονή και την πειθαρχία να δουλέψει και να εξελιχθεί. Μια ψυχολόγος δίνει το κλειδί στη Μυρσίνη για να αποδεσμευτεί από τα καλούπια, να απελευθερωθεί από τις ενοχές και να δει τη ζωή με άλλο μάτι και μια δασκάλα φωνητικής διδάσκει στον Πανσέληνο την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και μαζί μ’ αυτά το θάρρος της διεκδίκησης.

Αναβαπτισμένοι και οι δύο και δυνατότεροι από ποτέ αποφασίζουν να πράξουν αυτό που δεν τολμούσαν τόσα χρόνια. Να μείνουν μαζί μέχρι το τέλος με κάθε τίμημα. Ερωτευμένοι και ολοκληρωμένοι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ