Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

01.02.2015
facebook email
ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-289-153-7
Σελίδες
152
Ο Γιάννης Κοντός είναι ποιητής, ακόμα κι όταν πεζολογεί. Βραβευμένος, καταξιωμένος αλλά –ως γνήσιος πνευματικός άνθρωπος– κρατάει αποστάσεις από την αισθητική του συρμού, την καθεστηκυία ιδεολογία και το «πολιτικώς ορθόν» (ελληνιστί politically correct!!! Μάλιστα). Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που μονολογεί σε πρώτο πρόσωπο υπεραμυνόμενος των επαγγελματιών που επιλέγει να εικονογραφήσει ποιητικώς. Κι ομιλώ περί εικονογραφήσεως, για τον απλούστατο λόγο ότι η μακρά του θητεία στον αναγκαστικά συνοπτικό ποιητικό λόγο προσδίδει εικονοποιητικές δεξιότητες εις βάρος της μουσικότητος του αφηγούμενου. Ο αφηγητής «γίνεται» στανισλαβσκικώ τω τρόπω το θρυλούμενο πρόσωπο που υποδύεται ο ποιητής «κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός που όταν η παράστασις τελειώσει, αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται» (μέγας κι αξεπέραστος ο Αλεξανδρινός ποιητής – διαρκής διακειμενική αναφορά και παραπομπή μας). Ειδικά στο δοκίμιο «Ο ηθοποιός και το διάλειμμα» (το οποίο ο Γιάννης Κοντός αφιερώνει στη Λούλα Αναγνωστάκη), φαίνεται η ενασχόλησή του και με το θέατρο (ως δάσκαλος σε δραματικές σχολές): «…Ένας ένας βγαίνουνε στη σκηνή. Τα χειροκροτήματα, οι προβολείς δείχνουν ρυτίδες και ψέματα. Φινάλε, χειροκροτήματα και δειλά βήματα στη νύχτα. Μετά ξηλώνουν τη νύχτα και ράβουν τις αμαρτίες τους» (σελ. 82). Τόσο απλός λόγος, τόσο συνοπτικώς λακωνικός! Τον θαυμάζω. Ταχυδράματα ή ασκήσεις είκοσι δακτύλων είναι αυτά τα «μικρά πεζά», που μιλάνε για τη μεγαλοσύνη ανθρώπων απλών και καθημερινών, ουχί όμως τόσον προκλητικών όσον οι ήρωες του Γιάννη Ρίτσου στο ύστατον «Εικονοστάσιον ανωνύμων αγίων» (που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις στον υπερσυντηρητικό –σε θέματα αστικής ηθικής και ελευθερίας–, όπως αποδείχτηκε, χώρο που υπηρετούσε).

Ο Γιάννης Κοντός ήταν πάντα διακριτικά απών αλλά ουδέποτε μοναχικός ή «ανένταχτος» όπως πολλοί ομότεχνοί του αρέσκονται να αυτοδιαφημίζονται. Ήταν πάντα μέσα στα πράγματα, ποτέ όμως ρυθμιστής τους. Ο λογοτεχνικός «κανόνας» δεν γινόταν πότε στα χέρια του χάρακας αυστηρού δασκάλου ούτε –βεβαίως– ενέπιπτε μετά βιαιότητος επί της παλάμης του. Ήταν αρεστός και δημοφιλής στον περιορισμένο κύκλο των παροικούντων τον Λυκαβηττό της ποιήσεως. Τα δοκίμιά του για τη ζωγραφική και τη γραφή των άλλων ευγενικά κι ανιδιοτελή. Ήρεμος και συγκρατημένος και εις τον βίον του, έχασε ίσως σε δημοσιότητα κέρδισε όμως σε σεμνότητα και ουσιαστική αντιμετώπιση της ζωής ως λυδίας λίθου μάλλον παρά ως λίθου του Σισύφου. Αυτή η φιλοσοφική του θεώρηση, η μετα-υπαρξιακή αγωνία του, αχνοφαίνεται στον τρόπο που διαχειρίζεται τα επαγγέλματα που επιλέγει να δραματοποιήσει. Όλα τελειώνουν στα όνειρα των πεθαμένων που είναι «μπλε» (σελ. 85). Ο άνθρωπος, ως «θύμα με γυάλινα μάτια και ένα τελευταίο μειδίαμα […] το σώμα, το άκαμπτο περνάει και αυτή τη δοκιμασία αδιαμαρτύρητα» στο πεζο-ποίημα «Ιατροδικαστής». Είτε ο λογοτέχνης πέσει θύμα δολοφονίας είτε της Φθοράς και του Χρόνου, περνάει στην αιωνιότητα όπως όλοι. «Σε λίγο ο ιατροδικαστής θα κοιμηθεί. Τα όνειρά του θα είναι όπως όλων των ανθρώπων, βατά και λεία χωρίς εφιάλτες!» (σελ. 86). «Τα κουπιά τους δείχνουν τη θέση που κοιμούνται στ’ ακρογιάλι. Κανείς δεν τους θυμάται. Δικαιοσύνη» (όπως θα έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης).

Πλούσιος σε διακειμενικές αναφορές ο ύστερος αυτός λόγος του Γιάννη Κοντού, αποκαλύπτει τόσο την ευρυμάθεια όσο και την τριβή του με πρόσωπα και πράγματα ποιητικά και μη. Βαδίζει προς το ύστατον Φως πλησίστιος. Η Ιστορία θα του χαριστεί, όπως του χαρίστηκε η Ζωή. Ένας πραγματικά ευδαίμων άνθρωπος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ