Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ ΣΕ ΜΙΑ

30.01.2015
facebook email
ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ ΣΕ ΜΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Τατιάνα Αβέρωφ
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-862-4
Σελίδες
520
Είκοσι πέντε χρόνια πάλεψε με το πατρικό πρότυπο, για να «συμφιλιωθεί» μαζί του και να το αφομοιώσει, για να το «αρχειοθετήσει» και να του δώσει το ανθρώπινο, ιστορικό και μυθιστορηματικό βάθρο που του αρμόζει. Έτσι γίνεται πάντα με τους γονείς. Τους θαυμάζουμε, τους μιμούμεθα, τους ανταγωνιζόμεθα, τους «δολοφονούμε» συμβολικώς μέσα μας προκειμένου να ενηλικιωθούμε και να διαγράψουμε τη δική μας τροχιά στον στίβο της ζωής, μια μέρα μένει η καρέκλα τους άδεια, τότε βάζουμε ένα κερί, ένα καντήλι, ένα πορτρέτο, ένα αγαπημένο αντικείμενο στη θέση του εκλιπόντος και κινούμαστε μεταξύ οργής, ενοχής, αυτολύπησης ή συμπάθειας, νοσταλγίας ή ανακούφισης για τον συχωρεμένο. Κάποτε, έρχεται η ευλογημένη εκείνη μέρα που αντιλαμβανόμεθα πως ένας άνθρωπος ήταν κι εκείνος, σαν όλους μας, που πάλευε με την άγνοια, την ανασφάλεια, το κενό, την υπαρξιακή αγωνία. Τότε τον «αθωώνουμε», καθόμαστε στην καρέκλα του, ερχόμαστε στη θέση του και τότε ζούμε μια άλλη ζωή, τη δική του, που δεν υποψιαζόμαστε καν ότι υπήρχε, όσο αυτός ήταν εδώ, όσο βάραινε η σκιά του πάνω μας, όσο αντιμαχόμασταν στο λεπταίσθητο παιχνίδι εξουσίας-αγάπης-απόρριψης-αποδοχής. Καλό είναι βέβαια αυτή η διαδικασία να γίνει ζώντος του άλλου. Όμως πόσοι είμαστε τόσο δυνατοί, τόσο σοφοί για μια τέτοια επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία;

Αυτή η γενική εισαγωγή αφορά όλους μας. Είτε έχουμε βιώσει απώλειες κοντινών μας ανθρώπων είτε όχι. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο της υπέροχης, της επαρκούς, της αισθαντικής και φιλοσοφημένης Τατιάνας Αβέρωφ, της κόρης του αλησμόνητου και πατριώτη πολιτικού, του ευεργέτη και λογοτέχνη, του φιλάνθρωπου κι ελεήμονος (πέρα από κάθε κομματική ή άλλη ταυτότητα) Ευάγγελου Αβέρωφ, συγκινήθηκα τα μάλα, γιατί θέλει γενναιότητα και θάρρος, τόλμη κι ανδρεία για να εκθέσεις τα μύχια της ψυχής σου δημόσια και ν’ αυτοψυχαναλυθείς με θάρρος. «Η αλήθεια θα μας λυτρώσει», που λέει και το ευαγγέλιο. Η δική μας υποκειμενική αλήθεια. Ουδείς έχει το αλάθητο. Ουδείς γνωρίζει τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν. Έχει γίνει πολύς λόγος για την ύπαρξη ή μη της λεγομένης «αντικειμενικής» πραγματικότητας. Απλοί μάρτυρες είμαστε στο δικαστήριο του κόσμου, στο «φοβερό βήμα» της Αλήθειας και του Φωτός. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας και να μην προδίδουμε το βαθύτερο εγώ μας, αυτό που κάποιοι αποκαλούν συνείδηση. Οι άλλοι μπορούν να μας επικροτήσουν ή να μας απορρίψουν. Αδιάφορο. Η αλήθεια, η εκπεφρασμένη, αυτή που μας οδηγεί στο Φως το Ανέσπερο, μόνη μας έγνοια και παρηγοριά. Σαν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Θαύμασα και τη λογοτεχνική και τη μυθιστορηματική και τη συναισθηματική ευφυΐα της Τατιάνας Αβέρωφ. Άξια κόρη ικανού πατρός. Απομένει η αναγνωστική απόλαυση κάθε ενός από εσάς, του συνδημιουργού αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ