Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΜΟΙΡΟΛΑ3

23.01.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΟΙΡΟΛΑ3
Εκδοτικός Οίκος
ΤΟΠΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-499-116-7
Σελίδες
176

Μια φορά κι έναν καιρό...

Μια χώρα χωρίς παρόν, και πιθανόν χωρίς μέλλον, χρεοκοπημένη κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά, οικολογικά, τεχνολογικά... Μια δυστοπία με το όνομα Μοιρόλα3... Όλα μοιάζουν τελματωμένα, η εξαθλίωση και η διαφθορά είναι κανόνας, οι κάτοικοί της είναι παραδομένοι στη μοίρα τους. Όλοι, εκτός από τη νεαρή πριγκίπισσα της χώρας, που δεν μπορεί να δεχτεί την κατάσταση αυτή ως δεδομένη. Μη φανταστείτε μια πριγκίπισσα με πολυτελή φορέματα που τρέχει σε δεξιώσεις και φιλανθρωπικά γκαλά... Η πριγκίπισσα Έλλη αναζητά φαγητό και ελπίδα μέσα σε τεχνολογικά χαλάσματα ενός πρώην πολιτισμού, διασχίζοντας καμένα, στοιχειωμένα από τα κουφάρια των νεκρών δέντρων, δάση. Αλλά εκείνη δεν παραδίδεται στην επιδημία της μοιρολατρίας...

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος γράφει με τέχνη και φαντασία μια επαναφήγηση της κλασικής ιστορίας της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα», ως μια μελλοντική δυστοπία που απευθύνεται σε εφήβους αλλά όχι μόνο. Δημιουργεί με υλικό από τη σημερινή πραγματικότητα ένα αλληγορικό, πολιτικό κείμενο που αναδεικνύει όλα τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας – ακριβώς όπως η Πηνελόπη Δέλτα έβαλε σε ένα «παραμύθι» όσα δεινά και κακώς κείμενα έβλεπε και ζούσε στη δική της εποχή. Και τα δύο κείμενα είναι ταυτοχρόνως σύγχρονα με τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες γράφτηκαν και διαχρονικά για όλες τις εποχές και τις κοινωνίες – ακριβώς εκεί συναντιούνται και επικοινωνούν. (Και θα ήταν μια καλή ιδέα, για τους νεαρούς αναγνώστες, να τα διαβάσουν κοντά χρονικά.)

Αλλά η απάντηση στις δυστοπίες, πραγματικές ή λογοτεχνικές, βρίσκεται πάντα στον αστάθμητο ανθρώπινο παράγοντα: σε έναν ήρωα που δεν πείθεται ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν και αποφασίζει να δράσει και να αντιδράσει σε όλα όσα θεωρούνται δεδομένα, στάσιμα, αποφασισμένα από τη μοίρα. Η Έλλη μαζί με τον αδερφό της, τον Κάσσιο, παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους και καταφέρνουν να αλλάξουν τη μοίρα τους και τη μοίρα της χώρας τους. Όχι μία φορά, αλλά όσες φορές χρειαστεί, αφού στο τέλος του βιβλίου η ηρωίδα, ενήλικη πια, θα αποφασίσει να παλέψει και πάλι για το μέλλον. Γιατί το μέλλον δεν είναι κάτι μακρινό και άγνωστο, «το μέλλον είναι τώρα», σύμφωνα με τη φράση που κλείνει το βιβλίο.

Η «Μοιρόλα3» είναι ένα βιβλίο επίκαιρο και παρά την επιφανειακή σκοτεινιά του, αληθινά αισιόδοξο: όχι με την επιπόλαιη ή μεταφυσική αισιοδοξία τού «όλα θα πάνε καλά», αλλά με την αισιοδοξία που γεννά η δράση, η αγωνιστικότητα και το πείσμα για ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ