Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ

08.01.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4537-4
Σελίδες
192
Λίγο μετά την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, ένας επιχειρηματίας ανάπτυξης γης (developer) βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, έπειτα από μία (κατά τα φαινόμενα) απόπειρα αυτοκτονίας. Η Κλειώ, πρώην σύζυγός του, καθηγήτρια φιλόλογος από την Πάφο, κοινό τόπο καταγωγής τους, συγκλονισμένη από το γεγονός αλλά και γνωρίζοντας καλά τον χαρακτήρα του, ανατρέχει στα χρόνια της κοινής τους ζωής, ιχνηλατώντας τη μεταστροφή του Ανδρέα Θεοδούλου και τη δική της πορεία δίπλα του. Μοναδικό κοινό σημείο ανάμεσά τους και συνδετικός κρίκος η ενήλικη πλέον κόρη τους, η οποία ζει με τη δική της οικογένεια στην Αθήνα.

Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Σμυρλή αποτυπώνει την πορεία ενός ανθρώπου, γιου αγωνιστή της ΕΟΚΑ, ο οποίος ανήλθε κοινωνικά και οικονομικά στη διάρκεια του κυπριακού «οικονομικού θαύματος», στη δεκαετία του 1980, μετερχόμενος σχεδόν κάθε μέσο, όχι πάντα νόμιμο και σίγουρα όχι ηθικό, προκειμένου να αυξήσει την περιουσία του και αυτήν της οικογένειάς του στο πλαίσιο ενός οικονομικού συστήματος που, παρά τις υποτιθέμενες ασφαλιστικές δικλείδες του, προωθεί και επιβραβεύει την ελεύθερη (έως και την ασύδοτη) επιχειρηματική δραστηριότητα, για να έρθει και να επιβάλει, όπως έγινε στην Κύπρο για πρώτη φορά το 2013, την καταστροφή μιας ολόκληρης οικονομίας στο όνομα της διάσωσης με ίδια μέσα (“bail in”) του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.

Νέμεσις, λοιπόν; Όχι ακριβώς, λέει η συγγραφέας, που δεν αναφέρεται γενικά σε μία κατάσταση, αλλά επικεντρώνει στην ιστορία ενός συγκεκριμένου ανθρώπου ο οποίος πορεύτηκε προσεταιριζόμενος εκείνη την πλευρά που επικράτησε τελικά μετά την πρωταρχική καταστροφή που έφερε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974, ξεπουλώντας τα όποια ιδανικά κληροδότησε η γενιά των αγωνιστών του 1955-59 στους επόμενους, αλλά και τον πρότερο, νεανικό εαυτό του. Παραμένοντας ο ίδιος, μέχρι τέλους, αμετανόητος.

Το «Θεοδούλου λίμιτεδ» είναι ένα βιβλίο που συμπυκνώνει σε λίγες σελίδες όλα τα γεγονότα και τις συνέπειες της «χρυσής εποχής» της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ενσωματώνοντάς τα στην ιστορία ενός τοπικού επιχειρηματία με τρόπο οπωσδήποτε πειστικό και, κατά μία έννοια, τραγικά επίκαιρο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ