Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Ο ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ

17.12.2014
facebook email
Ο ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Θοδωρής Νταλούσης
Κατηγορία
ISBN
978-960-9441-57-5
Σελίδες
96
Η μικρή φόρμα επανέρχεται στο προσκήνιο. Η αγχωτική ζωή στα αστικά κέντρα, ο βομβαρδισμός από υποκατάστατα αληθούς επικοινωνίας, το Διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά fora, οι αναρτήσεις σε ιστοχώρους κοινωνικών δικτυώσεων, τα γραπτά μηνύματα σε κινητά, ευνοούν μια νέας τάξεως λακωνικότητα, όπου το κοινωνούμενο μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, ευθύβολο, ανατρεπτικό κι απρόβλεπτο, αλλιώς ο κουρασμένος εγκέφαλος δεν το αναγιγνώσκει μέχρι το τέλος. Ας θυμηθούμε την καταπληκτική και πάντα επίκαιρη φράση του Τεννεσή Ουίλλιαμς: «Σήμερα (πάντα) ο κόσμος φωτίζεται με αστραπές». Αστραπή κι ο έρωτας, αστραπή κι ο θάνατος, αστραπή κι η ελπίδα, η πίστη, η αγάπη, ανέφικτη η σοφία, ζητούμενο η ειρήνη, κυνηγημένο αγρίμι η χαρά. Αλήθεια, πώς τα καταφέραμε έτσι ως ανθρώπινον είδος; Απορώ. Το προσπαθήσαμε πολύ; Γιατί, αν είναι έτσι, καλύτερα να μέναμε άπραγοι. Η φιλοσοφική απραξία του Ταό.

Στα νεοπαγή και καινοφανή διηγήματα του Θοδωρή Νταλούση λάμπει με σκληρότητα το ακατέργαστο διαμάντι της απελπισίας μιας οργισμένης γενιάς τριαντάρηδων που δεν συμφωνεί με τις αξίες των γονέων της, που δεν επιδοκιμάζει την κοινωνική πλήξη, τη συμβατική ανία και την κοιλάδα των βαλτωμένων πόθων, δοκιμάζει την αυτοκαταστροφή σε καλοζυγιασμένες δόσεις, αδυνατεί να μείνει «καθαρή», γιατί το άσπιλο είναι αυτό που γυρεύει και για το άσπιλο δεν έχει θέση στις χαβούζες. Ναι, ο κόσμος που τους παραδώσαμε όζει και λιμνάζει και ξεχειλίζει από τα περιττώματα μωροφιλοδοξιών, ματαιοδοξιών, κενοδοξιών των πάλαι ποτέ επαναστατών κι αμφισβητιών του συστήματος, ενός συστήματος που ήξερε όμως πολύ καλά πώς να τους καταπιεί και να τους αφομοιώσει.

Οι ήρωες και οι ηρωίδες των διηγημάτων του Θοδωρή Νταλούση, τα οποία στεγάζονται στο εύχρηστο βιβλιαράκι των πάντα ανήσυχων εκδόσεων «Φαρφουλάς», παλεύουν, ανάμεσα στις έξεις και στις φοβίες τους, να ξεφύγουν από τα στερεότυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, να δοκιμάσουν καινούργιες οδούς ανεύρεσης νοήματος χωρίς τη βοήθεια της χημείας. Το αν επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν δεν εξαρτάται μόνον από τις προσπάθειές τους, αλλά κι από την ανταπόκριση της κοινωνίας ως συμπαγούς κι αδιαίρετου συνόλου. Κάτι που αντιλαμβάνονται τα αποδημητικά πτηνά, αλλά είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε εμείς οι άνθρωποι, αν κι αυτοδιαφημιζόμεθα ως «κορωνίδα της Δημιουργίας» (τρομάρα μας!!!): είμαστε όλοι ένα, ατομικοί κρίκοι, σε μια αλυσίδα που, αν σπάσει, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλους μας. Ο νεόκοπος συγγραφέας εκδηλώνει την ανησυχία των νέων για τον βιασμό της Φύσης και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, για το κενό το πολιτισμικό και την κρίση αξιών που προοιωνίζονται έναν νέο Μεσαίωνα και μια βαρβαρότητα χωρίς προηγούμενο. Η ρεαλιστική σκληρότητα της γραφής του, η έλλειψη κάθε ρομαντισμού, ιδεαλισμού ή νεοπλατωνικής θεολογίας, χωρίς να γίνεται ασεβής, μας μεταδίδει μια εύλογη ανησυχία για το μέλλον του κόσμου μας. Από αυτή την άποψη, η έλλειψη κάθε καλλολογικού και …καλολογικού στοιχείου είναι απόδειξη ιδιαίτερης λογοτεχνικής δεξιοτεχνίας, στην οποία υποκλίνομαι ως κριτικός. Ένα καινούργιο ταλέντο γεννιέται, φτάνει να μην το πάρει επάνω του και να δουλέψει τόσο συγγραφικά όσο και κινηματογραφικά, ίσως. Η δραματικότητα του λόγου του προοιωνίζεται μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Ίδωμεν!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ