Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΕΠΙ ΤΕΣΣΕΡΑ

06.12.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΕΠΙ ΤΕΣΣΕΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1610-4
Σελίδες
156
Η νέα συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Πετσετίδη (Σπάρτη, 1940) αποτελείται από είκοσι πέντε διηγήματα που κατανέμονται σε τέσσερα (άτιτλα) μέρη: στο πρώτο, παρουσιάζονται οκτώ ιστορίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Εμφύλιο, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειρας του συγγραφέα. Στο δεύτερο, έξι ιστορίες πραγματεύονται αναμνήσεις του εκάστοτε αφηγητή και σε κάποιες εμφιλοχωρεί η νοσταλγία. Στο τρίτο, οι ιστορίες είναι κατά βάση ερωτικές. Και στο τέταρτο και τελευταίο μέρος, τα έξι διηγήματα, χωρίς να εγκαταλείπουν χαρακτηριστικά των προηγούμενων κατηγοριών που σχηματικά περιγράψαμε, μοιάζουν να ανοίγονται περισσότερο στη φαντασία (όπως με τον «Σεληνομαραθώνιο»).

Κοινό στοιχείο σε όλα τα διηγήματα είναι η στέρεα αφηγηματική θέση του συγγραφέα. Το αν εξιστορούν πραγματικά γεγονότα που άκουσε ή έζησε, περνά σε δεύτερη μοίρα. Ιδίως στα διηγήματα που αναφέρονται στον Εμφύλιο, εντύπωση προκαλεί η αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων και περιστατικών, που ενδεχομένως δείχνει ότι ο Πετσετίδης δεν φοβήθηκε και δεν φοβάται να θέσει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων. Κι αυτό το κάνει πάντα σε ένα πλαίσιο λογοτεχνικό, σε κείμενα με αρχή, μέση και τέλος. Εδώ αναδεικνύονται, επίσης, η ντοπιολαλιά, η γνώση της περιοχής και της ιστορίας της.

Έξοχο δείγμα αφηγηματικής δομής του έμπειρου διηγηματογράφου είναι οι «Αναζητήσεις», το εκτενέστερο της συλλογής, που παραπέμπει στις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού (Τα υπόλοιπα διηγήματα φθάνουν το πολύ τις επτά σελίδες και αρκετά εκτείνονται μόλις σε τρεις ή τέσσερις). Στην «Παλιά γειτονιά» εντοπίζεται, ίσως, το μοναδικό υπαινικτικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, στην ιστορία του Στρατή (σελ.81). Συχνά, επίσης, ένα διήγημα προοικονομεί ένα άλλο: έτσι το «Χωρίς αγγελτήριο» ακολουθεί το διήγημα «Μια κηδεία» στη δεύτερη ενότητα, το «Ένα ερωτευμένο κορίτσι» προαναγγέλλει, κατά κάποιο τρόπο, το «Ερωτικόν» στην τρίτη (ενότητα) – κι αυτά δεν είναι, μάλλον, τα μοναδικά παραδείγματα. Εξόχως παραληρηματική η «Τούλα», στην τέταρτη ενότητα, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα της συλλογής.

Η δωρικότητα και ο σκωπτικός τόνος (Βλ. και το διήγημα «Για μισή μονάδα») είναι άλλα δύο στοιχεία της γραφής του Δημήτρη Πετσετίδη που αποτυπώνονται και στο παρόν βιβλίο, το οποίο κοσμείται από σχέδια του συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ