Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ, ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ

29.02.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ, ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΨΜ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-89453-6-4
Σελίδες
142

Ο Βασίλης Τσιράκης γεννήθηκε το 1961 στην Καρδίτσα. Από  το 1980 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ. Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Ποδηλάτες του χρόνου» (εκδ. Κοχλίας, 2004).

Το πολιτικό μυθιστόρημα «Ακορντεόν, Βιολί και Φυσαρμόνικα» εκτυλίσσεται σε τρεις διαφορετικές χώρες, στην Ανατολή, το Βορρά και τη Δύση. Ο Νίκος και ο Αϊντίν πρωτοσυναντήθηκαν ως μαθητές σε μια εγκαταλελειμμένη κωμόπολη στα σύνορα, αναζητώνοντας τα σπίτια των παππούδων τους. Ο Νίκος παίζει ακορντεόν και ο Αϊντίν φυσαρμόνικα. Την παρέα συμπληρώνει η Ιρίνα, από  τη χώρα του Βορρά, που παίζει βιολί.  Πέντε χρόνια μετά τη γνωριμία τους, ο Νίκος έχει τελειώσει την πολυτεχνική σχολή και έχει μόλις προσληφθεί σε κατασκευαστική εταιρία, ενώ η Ιρίνα, αριστούχος του μουσικού πανεπιστημίου, ετοιμάζεται να περάσει από ακρόαση για την κρατική συμφωνική ορχήστρα. Ο Αϊντίν, που μετά την αποφοίτησή του πήγε φαντάρος και τώρα εργάζεται ως οικοδόμος, έχει συλληφθεί και δικάζεται για το φόνο δύο αστυνομικών σε μια γειτονιά της μειονότητας. Με αφορμή τη δίκη του Αϊντίν, ο Νίκος θα βρεθεί σε δίλημμα: να επανασυνδεθεί με την ακροαριστερή πολιτική οργάνωση στην οποία είχε ενταχθεί ως πρωτοετής φοιτητής, αλλά από την οποία έχει απομακρυνθεί ή να παραστεί στη δίκη ως μέλος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Συμπαράστασης για τους πολιτικούς κρατούμενους στη γειτονική χώρα;  

Ο Βασίλης Τσιράκης παρακολουθεί την πορεία των ηρώων του μέσα στη δίνη των πολιτικών γεγονότων που τους (μας) περιβάλλουν. Καθεστώτα καταρρέουν, νέες μορφές εκμετάλλευσης έρχονται στο προσκήνιο, η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας οδηγεί στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νίκος, ο Αϊντίν και η Ιρίνα θα μπορέσουν έπειτα από πολλές περιπέτειες να συναντηθούν για μια τελευταία παράσταση. Άλλες είναι όμως οι προθέσεις των ισχυρών…

Ο Τσιράκης μιλάει λιτά και τρυφερά για τη φιλία τριών νέων που υπερβαίνουν τα εθνικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά ή άλλα σύνορα, κυριολεκτικά και μεταφορικά (μέσα από τη μουσική). Το πολιτικό στοιχείο είναι έντονο, χωρίς να επισκιάζει την ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων. Η επιλογή να μην κατονομάζονται οι χώρες και οι πόλεις και να μην προσδιορίζονται ιστορικά ή άλλα σημαντικά γεγονότα, καθώς και η απουσία κάθε ρητής αναφοράς στα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα, που ωστόσο θίγονται με ευφάνταστο τρόπο, δημιουργεί κάποια σύγχυση που ίσως αποβαίνει τελικά εις βάρος της λογοτεχνικής αξίας του κειμένου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη φροντισμένη από κάθε πλευρά έκδοση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ