Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

07.11.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1598-5
Σελίδες
176
Τα 21 διηγήματα της Νίκης Τρουλλινού που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Το τελευταίο καλοκαίρι της αθωότητας», είναι ιστορίες μεστές νοημάτων, φτιαγμένες από υλικά της πραγματικότητας και της φαντασίας με τη συνεπικουρία (και) του συνειρμού. Ένα νεανικό καλοκαίρι στη Γαύδο, μια πωλήτρια μαντιλιών στην οδό Αιόλου, ένα τραγούδι (“Todo cambia”), η «ξένη», μόνιμος κάτοικος πλέον της πόλης και του νησιού, μια μετακόμιση, δύο φωτογραφίες (η μία σαν καρτ ποστάλ), ο μουσικός με το ξύλινο πόδι, ο παραλίγο συνταξιούχος καθηγητής. Η ακροβασία του «χαμένου ρο», το εξαιρετικά πυκνό διακειμενικά «Οι εκδοχές του ποταμού». Οι αφηγητές διαφορετικοί, πότε άντρας πότε γυναίκα, σπάνια πρωτοπρόσωποι. Σκηνές, βιώματα, αναμνήσεις, συμπτώσεις. Γέλιο λυτρωτικό έπειτα από ένα μάλλον αμήχανο γιορτινό γεύμα: «Γέλιο γάργαρο, σωτήριο, γέλιο πονεμένο, το γέλιο του γλίσχρου μισθού στο γκισέ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, γέλιο-εκδίκηση, κρυφό καμάρι τα κουρντισμένα του αγόρια, γέλιο-εμπιστοσύνη στον σιωπηλό του Λευτέρη και στον προκλητικό του Τάσο˙» («Έχετε μείνει στο Κεμπίνσκι;», σελ. 48). Στην «Κορυφή του Γιούχτα», απελευθέρωση του γύπα «νούμερο ογδονταδύο». Όταν ένα καφάσι πέφτει από τον ώμο του νεαρού –μετανάστη– μεταφορέα και οι άνθρωποι τρέχουν αυθόρμητα να μαζέψουν τα σκόρπια πορτοκάλια: «Άνθρωποι όλοι τους δίπλωναν και ξεδίπλωναν τη μέση τους, σχηματίζουν μια τρυφερή αλυσίδα, χέρι-πορτοκάλι, πορτοκάλι-χέρι, αυτοσχεδιάζουν χαμόγελα, εφευρίσκουν ματιές, χαρτογραφούν αναπάντεχες συνευρέσεις, γλυκά και απογευματινά, λαμπερά πορτοκάλια στα χέρια όλων τους, γραμμή για το κασόνι του νέου, ένα, πέντε, δέκα, είκοσι» («Τα πορτοκάλια του Δαιδάλου», σελ. 104). Μια πόλη που (συνήθως) δεν είναι η Αθήνα: «Ωραίο το χωρίον μου, αλλά η πόλη, δικέ μου, άλλη ζωή, άλλη εικόνα, χάνω τη φύση και βρίσκω την ιστορία, περνάω τις παλιές καστρόπορτες και ονοματίζω μάχες και τάφους και ιερά τέρατα, στο σημειωτόν όλα, βλέπεις, καβαλήσαμε τα αυτοκίνητα όλοι σαν άτια να κατακτήσουμε την αιωνόβια πολιτεία» («Οι άντρες δεν κλαίνε», σελ. 149).

Τα λόγια διηγήματα της Νίκης Τρουλλινού διατρέχει η μνημοσύνη, όπως σημείωσε εύστοχα στην αθηναϊκή παρουσίαση του βιβλίου ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης, υπερβαίνουν το χρόνο, δε σταματούν πουθενά και γι’ αυτό μας προσφέρουν μία διέξοδο από τη σκυθρωπή καθημερινότητα και μία γνήσια αναγνωστική απόλαυση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ