Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΣΠΙΤΙ

22.11.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΙΧΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5004-21-7
Σελίδες
144
Ένας νέος συγγραφέας, ο οποίος φιλοδοξεί να ζήσει αποκλειστικά από τη γραφή, αποδέχεται την πρόσκληση ενός επίδοξου μαικήνα των τεχνών να φιλοξενηθεί για μία εβδομάδα στο σπίτι του στην Ύδρα και να «διαγωνιστεί» για μία υποτροφία τριών μηνών. Φθάνοντας στο νησί, ο Νίκο Βελισάρης θ’ ανακαλύψει ότι είναι ο μοναδικός διαγωνιζόμενος για την υποτροφία και ότι το απομονωμένο, στην κορυφή ενός λόφου, σπίτι του ανάπηρου οικοδεσπότη του, τον οποίο φροντίζει ένας αφοσιωμένος σε αυτόν μπάτλερ, προσφέρει πράγματι όλες τις ανέσεις και τα ερεθίσματα σε έναν συγγραφέα για να μεγαλουργήσει.

Ο υποψιασμένος αναγνώστης ενδεχομένως θα μαντέψει από την αρχή την εξέλιξη αυτής της ιστορίας: σύντομα ο Βελισάρης θα αντιληφθεί το παράδοξο της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί. Ένας εγκλεισμός, ουσιαστικά, στον οποίο όμως του επιτρέπεται να κινείται ελεύθερα εντός και εκτός σπιτιού, υπό τον αυστηρό περιορισμό της σκληρής εργασίας και της προετοιμασίας για την τελευταία ημέρα, οπότε θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το διήγημά του. Η συγγραφική έμπνευση καλπάζει καθώς μέσα του αρχίζει να φωλιάζει ο φόβος. Η δραματική κορύφωση επέρχεται με την ξαφνική αδιαθεσία του Συμεών, του μπάτλερ που απαγγέλλει ως εκ του φυσικού αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία του φανταστικού και ο οποίος αποπνέει μια ζεστασιά – σε αντίθεση με την ψυχρότητα του εργοδότη του, που έχει επινοήσει όλο αυτό το σκηνικό για να προκαλέσει τη γέννηση ενός λογοτεχνικού έργου.

Τα πιο δυνατά σημεία της νουβέλας του Γιώργου Μητά (και εξόχως ενδεικτικά της τέχνης του) είναι, κατά την υποκειμενική μας κρίση, εκείνα όπου περιγράφει τη γέννηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας (σελ. 63-64), τη διαδικασία της γραφής (σελ. 68), τη γένεση του ήρωα (σελ. 93), τον ήρωα και τον κόσμο (σελ. 99). Το κείμενο βρίθει διακειμενικών αναφορών –οι σημειώσεις στις σελ.131-135 είναι πολύ διαφωτιστικές– και διαπνέεται από μια θετική διάθεση, που δεν επιθυμεί να προκαλέσει τρόμο ή να δημιουργήσει αδιέξοδα, σε αντίθεση, ίσως, με τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών του είδους της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ιστορία υφαίνεται σε έναν στέρεο αφηγηματικό σκελετό χωρίς χάσματα και ότι η γλώσσα ανταποκρίνεται πλήρως στο ύφος του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ