Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΣΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

18.03.2015
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΣΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-221-635-4
Σελίδες
144

«Γεγονότα με μεγάλες συνέπειες μπορούν να προέλθουν από ασήμαντα περιστατικά»
Τίτος Λίβιος

«Τυχεροί και άτυχοι. Ναι, έτσι είναι η ζωή. Ένα μεγάλο τυχερό παιχνίδι, κι όπου σε βρει. Έτσι έχουν τα πράγματα για τους κοινούς θνητούς», (σελ. 77, «Στο ρήγμα του χρόνου»)

Έπειτα από το μυθιστόρημα με την πρωτότυπη πλοκή και το ιστορικό-αρχαιολογικό ενδιαφέρον, «Μέλι για την Κυρά» (Αλεξάνδρεια, 2013), η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη επανέρχεται δριμύτερη στο λογοτεχνικό προσκήνιο με το νέο βιβλίο της, «Στο ρήγμα του χρόνου» (Αλεξάνδρεια, 2014).

Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο και απολαυστικό ανάγνωσμα, με χιουμοριστικά στοιχεία σε αρκετά σημεία, το οποίο ταυτόχρονα μας μεταφέρει ουσιώδη, επίκαιρα, αλλά και διαχρονικά μηνύματα. Η άσκηση εξουσίας, οι ποικίλες και ιδιόμορφες αντιδράσεις των πολιτών, η γνωστή καθεστηκυία συμπεριφορά των ιθυνόντων και οι συνέπειες των αποφάσεών τους στη ζωή των ατόμων είναι μερικοί από τους θεματικούς άξονες του βιβλίου.

Αυτή τη φορά επιλέγει να αφηγηθεί έντεκα ανεξάρτητες ιστορίες των κατοίκων ενός νησιού του Ειρηνικού στο οποίο κυβερνά επί 43 χρόνια ένας δικτάτορας. Ο δικτάτορας-Κυβερνήτης με μια αστεία απόφαση που παίρνει, να μετατοπίσει τη ζώνη ώρας στην οποία ανήκει το νησί και να περάσει τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας (« “Το σήμερα καλούμαστε να το κάνουμε χτες” ήταν η κατά λέξη πρόταση του Κυβερνήτη στη συνεδρίαση της προηγούμενης βραδιάς», σελ.33), προκαλεί σοβαρά παλιρροϊκά κύματα αλλαγών στη ζωή των πολιτών («… μια ολόκληρη ημέρα θα έπρεπε να εξαφανιστεί απ’ το ημερολόγιο της χώρας», σελ.34, «Κυριακή, την είπαν σήμερα κι ας ήταν Σάββατο», σελ. 117).

Ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο πρέπει να διαγραφεί από τις ζωές όλων τους και αυτό μπορεί για τον Κυβερνήτη και τους υπουργούς του να είναι ανώδυνο, όμως για τον απλό λαό είναι πολύ επώδυνο και προκαλεί ποικίλων ειδών επιπτώσεις. Τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετίζονται με προγραμματισμένες εργασίες, π.χ. προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, εφημερίες νοσοκομείων, σύστημα τροφοδότησης των φυλακών, άδειες που είχαν ζητηθεί για εκείνη την ημέρα, αεροπορικά εισιτήρια, μεροκάματα που θα χάνονταν, γενέθλια κλπ. («Η ιδέα ξεκίνησε στο τμήμα των μηχανολόγων στο εργοστάσιο, στην αρχή σαν αστείο, όταν συμπτωματικά αποκαλύφθηκε πως δυο άτομα στο τμήμα έχουν γενέθλια στις 29 Δεκέμβρη. Στη συνέχεια όμως, όταν έμαθαν πως εμείς, οι εργάτες συνάδελφοί τους που πληρωνόμαστε με μεροκάματο θα χάναμε εκείνο του Σαββάτου, έγινε το σύνθημα στην αντίδραση», σελ. 96, «Από την ημέρα που ανακοινώθηκε αυτός ο άδικος νόμος, δε σκεφτόταν τίποτ’ άλλο παρά να βρει έναν τρόπο να φύγει από τούτο το καταραμένο νησί», σελ. 67).

Η αντίδραση κάποιων πολιτών εκδηλώνεται σε έντονη μορφή. Συνασπίζονται έξω από το Κυβερνείο εναντίον του «υπέρτατου συστήματος»: «Δεν είμαστε δολοφόνοι, δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από αγανακτισμένοι άνθρωποι, που τα όρια της αντοχής μας απέναντι στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση είχαν εξαντληθεί», (σελ. 122).

Η συγγραφέας με περιγραφικό λόγο που ρέει αβίαστα χωρίς να κουράζει μας αφηγείται έντεκα συνοπτικές ιστορίες μεστού περιεχομένου, που οι περισσότερες αποδίδουν μια κωμικοτραγική κατάσταση με συχνά διαχρονικό χαρακτήρα. Η χρήση της υπερβολής κάνει ακόμη πιο έντονο το κωμικό στοιχείο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ