Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

30.10.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Ιφιγένεια-Ειρήνη Τέκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4455-1
Σελίδες
356

Ζωές με θεμέλια στην άμμο

Δυο αδερφές μεγαλώνουν ευτυχισμένες μέχρι το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955, ένα απόγευμα που θα σημαδέψει τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης. Τότε οι δρόμοι τους χωρίζουν. Η μία, η Άννα, βρίσκεται πάνω σε ένα πλοίο με προορισμό τον Πειραιά τραυματισμένη, έχοντας χάσει τη μνήμη της και χωρίς να θυμάται το παραμικρό από το παρελθόν της. Φτάνοντας στην Αθήνα ξεκινάει τη ζωή της από το μηδέν και με νέα ταυτότητα χτίζει ένα καινούριο ευτυχισμένο μέλλον. Η άλλη, η Μαρίκα, κακοποιημένη σωματικά και ψυχικά εκείνο το απόγευμα, αναγκάζεται, ενώ αγαπάει άλλον άντρα, να παντρευτεί έναν Τούρκο για να καταφέρει να επιβιώσει και να ορθοποδήσει ύστερα από την ολοκληρωτική της καταστροφή η οικογένειά της.

Το μυθιστόρημα «Μνήμες χαμένες στην άμμο» ξεκινάει ως μια ιστορία που κατόπιν γίνονται δύο ακολουθώντας παράλληλες τροχιές. Αυτή είναι και η ραχοκοκαλιά του. Γύρω της όμως κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα πρόσωπα – είτε για να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πρωταγωνιστριών, είτε ως κομπάρσοι. Η Ελίζ, η Νεχίρ, ο Αλέξης, ο Αντρέας, ο Χιλμί, η Έσρα είναι μερικοί από αυτούς. Όλοι τους κουβαλούν τις δικές τους ιστορίες, το δικό τους παρελθόν, που αποκαλύπτεται στους αναγνώστες από διαφορετικές οπτικές, όσες και των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές, δικαιολογώντας παγερές και αυταρχικές συμπεριφορές και εξηγώντας τα πώς και τα γιατί.

Με άμεση αφήγηση, απλό λεξιλόγιο και ολόκληρες κυρίως λέξεις –η Τέκου δεν είναι οπαδός αφαιρέσεων και εκθλίψεων–, εναλλάξ, παρακολουθούμε τις ζωές τους. Με ένα διαρκές μπρος πίσω –πότε στο χθες, πότε στο αύριο και πότε στο σήμερα– ξεδιπλώνεται η κάθε ιστορία αποσπασματικά κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αποτέλεσμα; Με φόντο την Ιστορία και τον κατατρεγμό και ξεριζωμό των Ρωμιών της Πόλης παρουσιάζονται οι ζωές των ανθρώπων ενός ολόκληρου γενεαλογικού δέντρου που ξεκινάει από τους γονείς και καταλήγει στα εγγόνια.

Τελειώνοντας το βιβλίο οι δύο ιστορίες έχουν γίνει πάλι μία και τα κομμάτια του παζλ έχουν τοποθετηθεί στη σωστή τους θέση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι ταλαιπωρίες των Ρωμιών έχουν τελειώσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ