Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΑΝΑΙΔΩΣ ΑΝΘΙΣΕ

29.10.2014
Συντάκτης: Δημήτρης Νίκου
facebook 
ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΑΝΑΙΔΩΣ ΑΝΘΙΣΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Μάρω Στασινοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-477-170-7
Σελίδες
114
Ένα τρυφερό φιλί σε μια ολόχρυση αγκαλιά, κι ο έρωτας αναιδώς άνθισε. Ένα εξώφυλλο, ο τίτλος και η μαγεία μιας όμορφης λογοτεχνικής ανακάλυψης, στο νέο βιβλίο της ποιήτριας και πεζογράφου Μαρίας Στασινοπούλου, που κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Θα μπορούσαμε να πούμε, γενικά, ότι πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων για τον έρωτα. Αισθάνομαι, όμως, ότι θα το αδικούσαμε κατάφωρα – κρίνοντας κι από το τι αντιλαμβάνεται πλέον ο μέσος αναγνώστης όταν του προτείνεις ένα βιβλίο ως συλλογή ερωτικών διηγημάτων. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας συστήσω αυτό το έργο ως μια ερωτική γιορτή, ως μια σχεδόν νοσταλγική και γι' αυτό δυνατή ερωτική συμφωνία γραφής, τέχνης και συναισθημάτων.

Στα συνολικά εννέα διηγήματα, με τους έντονα εικονοπλαστικούς τίτλους, η ποίηση παίρνει μορφή πεζογραφίας και η πεζογραφία μπαίνει στα ακριβά και εκλεπτυσμένα ρούχα της ποίησης. Εικόνες, αισθήσεις, νοήματα και σπάνιες αποχρώσεις του λόγου, χορεύουν σε έναν ιδιαίτερο ρυθμό που δεν θα πάρει αμέσως τον αναγνώστη από το χέρι για να τον βάλει στο κέντρο του χορού, θα πρέπει πρώτα να μυηθεί, να αφήσει την ψυχή και την καρδιά του ν' ανοίξει φτερά.

Ο έρωτας είναι τέχνη και η ίδια η τέχνη είναι μια έκφραση έρωτα που καρπίζει και ζωντανεύει παντού μέσα στις μόλις 104 σελίδες του βιβλίου, με κυρίαρχη τη ζωγραφική, έρωτας και της ίδιας της συγγραφέως, που δανείζει χρώματα, τάσεις και συμβολισμούς στις αφηγήσεις. Μια πραγματική έκρηξη χρωμάτων που αγκαλιάζουν τη ζωή και δημιουργούν δαιδαλώδεις δρόμους μέσα σε φως και σκιές, δρόμους που παρασύρουν σε ηδονές πνεύματος. Δε βρίσκεται τυχαία, άλλωστε, στο εξώφυλλο το ολόλαμπρο, θαυμάσιο «Φιλί» του Γκούσταφ Κλιμτ.

Και πόσο ταιριαστά, επίσης, τα λόγια του Ράινερ Μαρία Ρίλκε στην προμετωπίδα του πρώτου διηγήματος:
«Έρχεσαι εσύ και φεύγεις. Οι θύρες κλείνουν
πολύ πιο μαλακά, σχεδόν χωρίς πνοή.
Και είσαι ο πιο σιγανός απ' όλους όσοι
μέσα στα σιωπηλά διαβαίνουν σπίτια».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ