Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ!

24.10.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ!
Εκδοτικός Οίκος
ΚΙΧΛΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5004-20-0
Σελίδες
264
Γεννημένη το 1961, η Αγγέλα Καστρινάκη, γνωστή μας από το πεζογραφικό και φιλολογικό της έργο, επιλέγει να γράψει ένα «Αφήγημα για τη Μεταπολίτευση», όπως το επιγράφει, μ’ έναν τίτλο που παραπέμπει κατευθείαν στην αισιοδοξία. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές: η Ειρήνη, η ηρωίδα της, προσπαθεί να βρει σημεία επαφής με τους συνομήλικούς της αρχικά, με κάπως μεγαλύτερους έπειτα, σε μια εποχή που αλλάζει. Η διαδρομή της από το 1973 έως το 1979, στα χρόνια του παλιού εξατάξιου Γυμνασίου, οριοθετεί (ή σηματοδοτεί) ουσιαστικά το πέρασμα από το ατομικό στο συλλογικό: η μανιώδης βιβλιόφιλη και κατόπιν πρόεδρος της τάξης, η οποία προσπαθεί να φέρει τους συμμαθητές της σε επαφή με την τέχνη, εντάσσεται στο μαθητικό κίνημα και μέσα από τη μαθητική εφημερίδα της ανανεωτικής αριστεράς ανοίγεται στις ιδέες και στον κόσμο. Η συνέχεια μένει ανοικτή, καθώς τα χρόνια της νεότητας και της δημιουργίας έπονται – ίσως μια άλλη μαρτυρία να τα καταγράψει.

Η περιοδολόγηση που κάνει στο βιβλίο της η Καστρινάκη θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα λέει όλα. «1973: Το τέλος της δικτατορίας», «1974-1975: Η πρώτη χρονιά της Μεταπολίτευσης», «1975-1976: Το μαθητικό κίνημα», «1976-1977: Η χρονιά των αποφθεγμάτων», «1977-1978: Η χρονιά της ήττας», «1978-1979: Απόπειρα ανασυγκρότησης» (παρεμβάλλεται ανάμεσα στο 1976-1977 και το 1977-1978 το «Προεκλογικό καλοκαίρι» και ακολουθεί στο τέλος ο «Επίλογος»). Σε αυτά τα κεφάλαια εντάσσονται ολιγοσέλιδα, ως επί το πλείστον, κείμενα από τη διαδρομή, κυρίως της Ειρήνης, αλλά και άλλων νέων που θα συναντήσει στην πορεία. Εύγλωττοι κι εδώ οι τίτλοι, εξάπτουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον, καθώς αναγνωρίζουμε με συγκίνηση σημεία αναφοράς μιας εποχής που ίσως ήταν, εντέλει, μεταβατική. Κι όπως και στο βιβλίο, αισθανόμαστε, κάπου λίγο μετά τη μέση, τον ενθουσιασμό να πέφτει και το νήμα να χάνεται στις διάφορες διασπάσεις που συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας.

Θ’ αναρωτηθείτε (και δικαίως): Αλλάζει ο άνθρωπος; Η απάντηση φαίνεται πως είναι εκ προοιμίου θετική.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ