Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΦΑΜΙΛΙΑΛ

17.10.2014
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΦΑΜΙΛΙΑΛ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9530-77-4
Σελίδες
96

Barbarism begins at home

Κάπου στο βάθος του χρόνου λέγαμε «Αγία οικογένεια», εκείνο το ωραιότατο βιβλιαράκι των Μαρξ και Ένγκελς που κατακεραύνωναν τους νεοχεγκελιανούς (Θεός σχωρέσ’ τους). Μετά ήρθε ο Στίβεν Πάτρικ Μόρισεϊ να τραγουδήσει για τις δικές μας οικογένειες και για το μέγα τραύμα που κουβαλούν στην καρδιά τους: “Barbarism begins at home”. Και είναι και εκείνο το ποίημα του Ζακ Πρεβέρ, «Οικογενειακόν», που κάθεται σαν ψαροκόκαλο στον λαιμό («Οι επιχειρήσεις οι επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις/Η ζωή με το νεκροταφείο»). Οι αναγνώστες που έχουν κρατήσει στο μυαλό τους σκηνές σεπτής οικογενειακής θαλπωρής, βγαλμένες από το αναγνωστικό του σχολείου, μάλλον θα πρέπει να αποφύγουν το βιβλίο με τα διηγήματα «ανοικείωσης» της Στέργιας Κάββαλου. Ακόμα και ο τίτλος, «Φαμιλιάλ», ουσιαστικά λειτουργεί ως ένας κεντρικός κόντρα ρόλος.

Οτιδήποτε μοιάζει προσφιλές στην πραγματικότητα είναι απόμακρο. Εκείνο που από την κοινή ρίζα του αίματος γεννήθηκε, μέσα στον αγρό του θα πνιγεί. Η θράκα του οικογενειακού δράματος σιγοκαίει, ένας άφωνος τρόπος περιλούζει τα μέλη του. Η αγάπη εντός της είναι αυτό που πνίγει και όχι αυτό που σώνει. Με γλώσσα ελλειπτική, πυκνή, σχεδόν λεπτής δομής, η Κάββαλου δημιουργεί 18 ιστορίες πίσω από τις κουρτίνες, δράματα που στήνονται κάτω από τα βαριά ταβάνια, πόνους που περπατούν στους τοίχους. Είναι μια γλώσσα τρέχουσα, σύμμεικτη, εξ ου και η χρήση των αγγλικών λέξεων που δεν ξενίζουν ακόμα και αν χρησιμοποιούνται –κάποιες φορές– εκεί που θα μπορούσαν να παραληφθούν. Από το «Αλτσχάιμερ Trance» μέχρι και σήμερα, η Κάββαλου στήνει έναν χορό λοξών βλεμμάτων στην πνιγηρή πραγματικότητα των ηρώων της. Η γέννα γίνεται βάρος, η παιδική ηλικία ένα απροσμέτρητο ξετύλιγμα από εφιάλτες, οι έρωτες το συνώνυμο της άπωσης, οι σχέσεις γεμάτες ίχνη απογυμνωμένης μαγείας.

Ακόμα και σε στιγμές που η ζωή στέλνει ένα ευφραντικό μήνυμα, στο τέλος μια ανθρακιά σβήνει τα γράμματα, μια μουντζούρα στέκει και τους (μας) κοιτάζει. Η μικρή φόρμα των διηγημάτων (κάποια εξ αυτών μπορούν να χαρακτηριστούν τυπικό δείγμα μπονζάι) βοηθά στο να δομηθεί ένας απέριττος σκελετός που φέρει πάνω του μόνο τα χρειώδη. Οι λέξεις έχουν μια ρυθμικότητα που άλλοτε οδηγεί την τραγικότητα στο απώτατο όριό της και κάποιες άλλες συνθέτει ένα adagio στενεμένων ζωών.

Με λογοτεχνικές «φωνές» που φέρνουν στον νου την «Κασσάνδρα» και τον «Λύκο» της Μαργαρίτας Καραπάνου (διόλου τυχαία η Κάββαλου φέρνει στο προσκήνιο μια παιδική φωνή-αφηγητή) ή τη Μαρία Μήτσορα στη σκοτεινότητα των λέξεων, η Κάββαλου ισορροπεί ανάμεσα στο παράλογο των συναισθημάτων και στο άφευκτο της καθημερινότητας. Μικρά εγκλήματα μεταξύ συγγενών και φίλων. Μικρές ιστορίες αιμάτινης παραδρομής που σπάνια ρέουν ήσυχες. Το ανειρήνευτο, το παιγνιώδες, το ειρωνικό, το παράδοξο, το ωμό και το πικρό συλλειτουργούν σχεδόν σε όλα τα διηγήματα που μένουν στο τέλος σαν ανοιχτές πληγές. Οικογενειακοί κρατήρες με τη λάβα τους να καψαλίζει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ