Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΤΩ

26.12.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΤΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-094-4
Σελίδες
344

«Ζωές σε συντρίμμια»

Ζωές που κυλούν μέσα στη μοναξιά, ζωές κοινότοπες, φαινομενικά όμοιες με όλων των άλλων. Ζωές σημαδεμένες.

Μια τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της εταιρίας όπου εργάζεται ο Ιωσήφ Σαρογιάν αποτελεί την αφορμή για να καταρρεύσει ολόκληρη η ζωή του και να ξυπνήσει από τον λήθαργο απότομα. Μέχρι τώρα τα είχε όλα: δόξα, αναγνώριση, χρήμα. Ένα στρατιωτάκι-γρανάζι στην καλοκουρδισμένη μηχανή που δεν απόκλινε πουθενά και για κανέναν λόγο. Ένα ζώο που έμαθε να ζει πίσω από το κλουβί απόλυτα προφυλαγμένο από τους κινδύνους που παραμονεύουν εκεί έξω. Από τούδε και στο εξής όμως;

Ο Ιωσήφ Σαρογιάν περιπλανιέται σαν χαμένος στους δρόμους της πόλης μην έχοντας επικοινωνία με τους γύρω του. Βρίσκεται υπό την επήρεια σοκ. Μόνο εντός του φωνάζουν όλα. Κρυφές πτυχές του βίου του και ανομολόγητα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ένα παρελθόν που τον πονάει –πληγή ανοιχτή– το οποίο καθορίζει και το παρόν. Διανυκτερεύοντας σε δωμάτια κακόφημων ξενοδοχείων και χωρίς να βγάζει λέξη από το στόμα του· ό,τι «λέγεται», εντός του μένει. Πλέον δε βρίσκει κανένα νόημα, ποιος ο λόγος να επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του, στη δουλειά του και την οικογένειά του; Όσο κι αν επιθυμεί να προχωρήσει εμπρός, το μυαλό του παραμένει κολλημένο στη στιγμή των εκρήξεων, οι φωνές δεν τον αφήνουν να ξεφύγει, οι εφιάλτες έρχονται και ξανάρχονται.

Κι ύστερα επιστρέφει στο σπίτι του. Σιωπηλός. Αμέτοχος. Άβουλος.

Μοιάζει σαν με την έκρηξη να μηδένισε το κοντέρ μέσα του και τώρα τρομαγμένος πρέπει να ανακαλύψει εξαρχής αυτό που ονομάζεται «ζωή» – τη ζωή του. Δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για ό,τι ζούσε μέχρι τώρα, θέλει να απαλλαγεί, αλλά δεν τον αφήνουν, δεν του το επιτρέπουν. Θα δεχθεί πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές, οι ανώτεροί του θα προσπαθήσουν να τον επαναφέρουν στην τάξη.

Το μυθιστόρημα «Ουρανός κάτω» θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ενστικτωδώς όμως ο αναγνώστης τοποθετεί την ιστορία στην Ελλάδα του σήμερα. Ο Διονύσης Μαρίνος παίζει με την αφήγηση χωρίς να γίνεται κουραστικός. Όχι απλά δεν είναι γραμμική, πότε μιλάει για το σήμερα και πότε μεταφέρεται στο χθες, αλλά το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο πρόσωπο εναλλάσσονται και συνυπάρχουν αρμονικά. Εσωτερικός μονόλογος; Σκέψεις του Ιωσήφ που απευθύνονται στον ίδιο του τον εαυτό; Κάποιος εξωτερικός παρατηρητής που, έχοντας βαθιά γνώση ψυχολογίας, μιλάει στον ήρωα, προσπαθεί να τον αφυπνίσει και να τον αναγκάσει να γνωρίσει τον εαυτό του;

Όλα με συμπυκνωμένο λόγο και σφιχτοδεμένη αφήγηση. Κάθε φράση περιέχει περισσότερα από ένα νοήματα –όχι απαραίτητα το προφανές– και αποτελεί αφορμή για περαιτέρω σκέψη. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δεν πέφτει κάτω. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι προσεκτικά διαλεγμένες και η κάθε μία ξεχωριστά, αλλά και ως σύνολο, έχουν το δικό τους ειδικό βάρος. Φέρουν τα δικά τους πραγματολογικά νοήματα.

Στο τέλος της αφήγησης ο «Οφθαλμός» θα ξαναπατήσει γερά στα θεμέλιά του. Ο Ιωσήφ Σαρογιάν όμως;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ