Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

11.10.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-438-2
Σελίδες
232
Μικρά πεζά, διηγήματα και βινιέτες χαρακτηρίζει ο πανεπιστημιακός Νικόλας Αλ. Σεβαστάκης, που γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964, τα κείμενα αυτά. Σύντομα τα περισσότερα, στοχαστικά, συχνά με απρόβλεπτη τροπή. Αυτό που κάνει ενδεχομένως διακριτά τα διηγήματα είναι η τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ στα μικρά πεζά εμφιλοχωρεί πιο έντονα το προσωπικό στοιχείο με την ανάμνηση στιγμών από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στο νησί. Βινιέτες ίσως είναι, τέλος, τα πιο σύντομα από τα 32 κείμενα.

Η συγκατοίκηση με έναν παλιό φίλο προετοιμάζει τη «Μουσική της αναχώρησης», ένα κείμενο που έχει ήδη ξεχωρίσει η κριτική. Μία κοπέλα που τραβάει τα βλέμματα (και την κριτική) λόγω της σχέσης της, αρχικά με ένα «πρόσωπο» (ας θυμηθούμε τι σήμαινε η λέξη αυτή κάποτε) που εξαφανίστηκε και στη συνέχεια με έναν αρκετά μεγαλύτερό της γιατρό-ποιητή στη «Γυναίκα με ποδήλατο (Δώρα)». Η συνέντευξη της «Πρόσληψης», ένα από τα λίγα κείμενα με εμφανώς αισιόδοξο τέλος, ο «Άνθρωπος στο σπίτι» όπου ουσιαστικά δεν συμβαίνει τίποτα και όλα αποτελούν συγγραφική επινόηση. Οι μικροί και οι μεγάλοι, τα αγόρια που κοιτούν τον ουρανό ξαπλωμένα ανάσκελα στο χώμα και η θλίψη των μεγάλων που περπατούν σκυφτοί («Fuga Diurna»). Δισέλιδα ή τετρασέλιδα κομψοτεχνήματα («Σάρκινα ειδώλια», «Ο ποδηλάτης και τα κήτη»). Μια ιστορία της Θεσσαλονίκης («Γκριγκόρ, ένα φάντασμα) και σκηνές μιας ιστορίας από τη Λυών («Ναϊλά»), αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν αυτό το βιβλίο, ιστορίες τραχιές, όπου η νοσταλγία (αν υπάρχει) δεν αποτελεί άλλοθι, αποδελτίωση μιας ζωής που έχει φτάσει στη μέση ηλικία και παίχτηκε στις χαμηλές κλίμακες.

«Στο όρυγμα δεν είχαμε επιτελείο. Μόλις μας άδειασε τη γωνιά το αλλόκοτο στράτευμα και όλος ο τόπος έγινε η αποκλειστική μας ζώνη, υπογράψαμε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Τα περίπολα στο δάσος και οι καταδρομικές επιχειρήσεις στα οπωροφόρα της πεδιάδας δεν χρειάζονταν μόνιμους αξιωματικούς. Οι μέρες περνούσαν κι εμείς αφοσιωθήκαμε στην επιμελητεία των απογευματινών ήλιων και στο αστρικό μας παρατηρητήριο. Κάποιοι βαρέθηκαν, αλλά απομείναμε ένας μικρός κύκλος μέτριων μαθητών με σταθερή ροπή στην ονειροπόληση. Η μαγιά των μελλοντικών αποτυχημένων» («1974/Παρόν).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ