Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

16.02.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0134-3
Σελίδες
179

"Βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας"
  Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων

Ο Κώστας Κατσουλάρης γεννήθηκε στην Άρτα το 1968. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, μία νουβέλα κι ένα θεατρικό έργο. Επίσης, έχει διδάξει στα σεμινάρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κριτική λογοτεχνίας – δημιουργική γραφή, ενώ αργότερα συμμετείχε και σε άλλα παρόμοιου τύπου σεμινάρια ως καθηγητής. Πρόσφατα εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. Εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας, δημοσιογράφος και μεταφραστής.
     
Ο «Μικρός δακτύλιος» είναι μια συλλογή διηγημάτων η οποία παρουσιάζει μικρές ιστορίες που εκτυλίσσονται στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού. Πώς περνάει ένα παιδί μία ημέρα στο σπίτι του, όταν λείπουν οι γονείς του; Τι σκέφτεται και νιώθει ένας θεατής μιας θεατρικής παράστασης, όταν φουντώνει εντός του η αγοραφοβία και η ανασφάλεια, καθώς βρίσκεται μακριά από τη φωλιά του; Ποια θέματα απασχολούν τον σύγχρονο πολίτη, που ζει, όπως ζει, μέσα στις πολιτισμένες κοινωνίες; Ποιες οι σκέψεις που γεννώνται, όταν παρατηρεί κάποιος τον σωσία του Κωνσταντίνου Τζούμα να σουλατσάρει στο Κολωνάκι, με τον ίδιο ακριβώς αέρινο τρόπο, όπως ο ίδιος ο Τζούμας; Η φιλία αντέχει στους κλυδωνισμούς ή υποκύπτει σε προσωπικά κίνητρα και επιθυμίες; Σε ποιες αναζητήσεις οδηγούνται οι άνθρωποι, όταν ο ερωτισμός εκλείπει από την καθημερινότητά τους και με ποιους χειρισμούς προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα; Πώς αντιδρά ένας συγγραφέας όταν η έμπνευση στερεύει και η ρουτίνα τον πολιορκεί; Ποια είναι η αντίληψη που έχει ο μέσος Αθηναίος απέναντι στην πολιτική ζωή και το life style που επικρατεί στη σύγχρονη εποχή; Πώς δημιουργείται στα παιδιά η ανάγκη να αισθάνονται έτοιμα ανά πάσα στιγμή, ώστε να περισώσουν από τον εαυτό τους ό,τι μπορούν, χωρίς να αντιλαμβάνεται κανένας ότι σ’ όλη αυτήν την προετοιμασία χάνει καθημερινά κάτι από τον εαυτό του; Πώς καμιά φορά, ίσως και για αστείο, η τύχη υπερνικά τη δύναμη της φύσης, όταν μια γιαγιά σε αρκετά προχωρημένη ηλικία κερδίζει για ακόμα μια φορά το φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα προς απογοήτευση των νεαρότερων μελών της οικογένειας; Πώς οι αναμνήσεις συνοδεύουν τα όνειρα σε μια τελευταία βόλτα πάνω από την όμορφη Αθήνα;
     
Ο Κώστας Κατσουλάρης μας παραδίδει μια συλλογή διηγημάτων που αποπνέει την ατμόσφαιρα, αλλά και σκιαγραφεί την εικόνα της Αθήνας. Με κεντρικό άξονα την ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού, ξετυλίγει το κουβάρι της καθημερινότητας απλών ανθρώπων. Σε γλώσσα καθημερινή και σύγχρονη, η αφήγηση γίνεται άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο, ενώ ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την τεχνική του παντεπόπτη αφηγητή, εκφράζοντας τις μύχιες σκέψεις των ηρώων του, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις απόψεις πολλών ανθρώπων. Οι διάλογοι είναι λιτοί και περιεκτικοί, χωρίς μακρηγορίες και άσκοπες φράσεις. Το ύφος διαφαίνεται συμπαγές και ειλικρινές, ενώ το νόημα είναι συμπυκνωμένο και κρατά τον αναγνώστη προσηλωμένο στη διήγηση. 
     
Αξίζει ιδιαιτέρως να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συλλογή φιλοξενεί ένα διήγημα του Σπύρου Κρίμπαλη, ο οποίος κέρδισε το 1995 το διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Καστανιώτη και του περιοδικού Elle, ενώ έχει εργαστεί ως συν-σεναριογράφος στις ταινίες «Polaroid» και «Το όνειρο του σκύλου». Το διήγημά του «Σχεδόν καθόλου» περιγράφει με εύστοχο τρόπο την αμηχανία που νιώθει ο άνθρωπος, όταν βλέπει τον χρόνο να τον προσπερνά και ο ίδιος να μην μπορεί να ακολουθήσει τη ροή των πραγμάτων ή των συνθηκών που διαμορφώνει η κοινωνία. «Ο άνθρωπος που δεν κοιμάται αρνείται, λίγο-πολύ συνειδητά, να εμπιστευθεί τη ροή των πραγμάτων». (Μ. Γιουρσενάρ, Αδριανού Απομνημονεύματα) 
     
Ο «Μικρός δακτύλιος» είναι ένα βιβλίο που αποπνέει την αίσθηση και την ομορφιά της Αθήνας, που όλοι κάποτε ζήσαμε και που αναζητούμε πλέον στις μικρές γειτονιές της πόλης.

 

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ