Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑΣ ΑΛΜΟΣΙΝΟ

21.09.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑΣ ΑΛΜΟΣΙΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-5441-6
Σελίδες
780

Διασχίζοντας την Ευρώπη του 17ου αιώνα με συνεπιβάτη τον μοναχικό Ματίας Αλμοσίνο

Ως κρυπτοεβραίος Μαρράνος γεννημένος στη Βασιλεία της Ελβετίας ξεκινάει για τη Σαλόνικα στα 10 του χρόνια. Αυτοί που τον συνοδεύουν, ο θείος και ο πατέρας του, διαφωνούν ποιον δρόμο θα ακολουθήσει το χαρισματικό παιδί˙ αυτόν του Θεού ή αυτόν της επιστήμης; Στη Σαλόνικα χάνει τη μέχρι τότε οικογένειά του και πηγαίνει στη Βενετία και αργότερα στην Πάντοβα για να σπουδάσει μέντικος ως Έλληνας και Χριστιανός υιοθετημένος από τον σιορ Παναγιωτάκη. Κι έπειτα, λίγο πριν από το τέλος των σπουδών του, ένας λακές με μια άμαξα θα τον αναζητήσει σταλμένος από τον άρρωστο δούκα. Είναι η μέρα που ο Ματίας Αλμοσίνο ή Ματθαίος Μελισσηνός θα καλημερίσει την καινούρια του ζωή αφήνοντας πίσω για πάντα κάθε απομεινάρι προηγούμενης.

Το χαρισματικό παιδί μεγάλωσε, μορφώθηκε, έμαθε γλώσσες και αποφάσισε να αντιμετωπίζει κάθε ασθένεια που συναντά με τη βοήθεια της επιστήμης, με βάση τη λογική, και να μην πιστεύει τις ερμηνείες που απλοϊκά δίνει η θρησκεία – όποια θρησκεία κι αν είναι αυτή.

Επόμενος σταθμός το Τζάντε, όπου ο Ματίας γίνεται προστάτης των φτωχών. Και μετά η Κωνσταντίνου πόλη. Επιστροφή στη Σαλονίκη για να προσκυνήσει τον τάφο του πατέρα του και να εκπληρώσει μια επιθυμία. Λονδίνο! Κάνει δική του οικογένεια και αποκτά έναν γιο. Κι ύστερα Μολδαβία. Το ερωτευμένο μεσόκοπο ζευγάρι φεύγει, για λίγο μόνο, από το Λονδίνο για να πάει να συναντήσει το πεπρωμένο του. Η Όλγα, ύστερα από ένα ατύχημα που παραλίγο να αποβεί μοιραίο, μένει παράλυτη. Μετά τον θάνατό της ο Ματίας, μόνος πια, πηγαίνει στο Κίεβο κι έπειτα συνοδεύοντας ένα μπουλούκι νάνων ως προσωπικός τους γιατρός ξεκινάει για τη Μόσχα. Εκεί θα συναντήσει τον μοναχό Ιωαννίκιο, θα αναγνωριστούν ως αδέρφια και μαζί θα ταξιδέψουν προς το Άγιο Όρος. Στον τελικό προορισμό θα φτάσει μόνο ο Ματίας –έχοντας «φορέσει» το όνομα του συνταξιδιώτη του– και σε κείνο το βουνό θα τελειώσει η ζωή του. Ως Χριστιανός.

Σκηνές μιας διαρκώς περιπλανώμενης ζωής σε όλη την έκταση της Ευρώπης του 17ου αι. μέσα από φυλές και θρησκείες παρουσιάζει ο Ισίδωρος Ζουργός στο μυθιστόρημά του «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο». Ο ίδιος ο Ματίας μπορεί να είναι καθαρά μυθιστορηματικός ήρωας, κατά τη διάρκεια της ζωής του όμως, η οποία τοποθετείται σε πραγματικό ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο, θα συναναστραφεί με σημαντικούς ανθρώπους της εποχής αλλά και θα μελετήσει συγγράμματα επιστημόνων που θα μείνουν στην Ιστορία.

Συχνά στην αφήγηση παρεμβάλλονται μακροσκελείς επιστολές, αλληλογραφία του Ματίας με φίλους, δασκάλους, συγγενείς. Μέσα από αυτές γνωστοποιούνται νέα μαζί με σκέψεις, ανησυχίες και συμβουλές. Ενώ συχνά η ζωή και τα ταξίδια του γίνονται γνωστά και αποκτούν λεπτομέρειες μέσα από ημερολογιακές καταγραφές και από περιστατικά –μικρά ή μεγάλα– της καθημερινότητάς του που δίνονται σε μικρά υποκεφάλαια.

Βάζοντας στη σειρά προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις, πλούσια σκηνικά, ονειρικά θαρρείς, παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και τον μεταφέρουν μέσα στην ιστορία. Χρησιμοποιώντας μοναδικές λέξεις –απλές στη πλειονότητά τους–, πλήθος παρομοιώσεων, που εξάπτουν τη φαντασία, και λεπτομερείς περιγραφές χώρων, τόπων, ανθρώπων, συμπεριφορών, ο συγγραφέας συνθέτει ένα μωσαϊκό εικόνων, δημιουργεί ατμόσφαιρα και ταξιδεύει τους αναγνώστες του μέσα σε όσα αφηγείται.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-έπος που καλύπτει μια ολόκληρη ζωή παρουσιάζοντας σφαιρικά τον ήρωα μέσα από τις σημαντικότερες στιγμές του και σχολιάζοντας τη μοναξιά στην οποία είναι αναγκασμένοι να ζουν οι χαρισματικοί άνθρωποι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ