Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΤΟ ΜΙΣΟΣ

18.09.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΜΙΣΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-713-3
Σελίδες
464

Κοινωνία ώρα μηδέν

Η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία έχει δώσει το στίγμα της: με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία, με λιγότερη έμφαση στην πλοκή και στο μυστήριο, άπτεται κυρίως στις νουάρ αποχρώσεις παρά στο καθαρόαιμο αστυνομικό στοιχείο, δηλαδή με μια φράση στο “who done it”. Όμως πώς θα μπορούσε ένας Έλληνας συγγραφέας που ζει στο εξωτερικό να προσεγγίσει το είδος του αστυνομικού; Και μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ως προσέγγιση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ο Βαγγέλης Γιαννίσης, που ζει στη Σουηδία και ο επιθεωρητής-πρωταγωνιστής Άντερς Οικονομίδης.

Τρεις γυναίκες δολοφονούνται σε διάστημα λίγων ημερών. Το μόνο κοινό τους σημείο είναι ότι και οι τρεις είναι μετανάστριες. Οι αποτρόπαιες δολοφονίες με αποκεφαλισμό φέρνουν τον επιθεωρητή του Έρεμπρο Άντερς Οικονομίδη και την ομάδα του στο κυνήγι των μελών μιας ρατσιστικής οργάνωσης.

Οι ενδείξεις είναι ισχυρές και ο επιθεωρητής αναζητεί το μέλος της οργάνωσης που δολοφόνησε τις τρεις γυναίκες. Όμως, παρά την καταφανή σύνδεση των θυμάτων με την οργάνωση, για την οποία οι περισσότεροι στην ομάδα του Οικονομίδη είναι πλέον πεπεισμένοι, ο Άντερς διαισθάνεται ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Τελικά, όντως ο δολοφόνος είναι κάποιο μέλος της οργάνωσης ή μήπως υπάρχουν κάποια σοβαρά στοιχεία που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί;

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γράφει σε τριτοπρόσωση αφήγηση, με γλώσσα απλή, καθημερινή. Οι διάλογοι είναι ρεαλιστικοί, χωρίς υπερβολές και βερμπαλισμούς, ενώ το ψυχολογικό υπόβαθρο των χαρακτήρων είναι αρκετά καλό. Η ροή του κειμένου δεν είναι γρήγορη, ούτε αργή ώστε να κουράζει τον αναγνώστη, αντιθέτως είναι άρτια ισορροπημένη σ’ ένα ρυθμό που ακολουθεί το ύφος του συγγραφέα.

Το πιο θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι ο χαρακτήρας του Άντερς Οικονομίδη. Δεν παρουσιάζει τα στοιχεία εκείνα που συναντούμε πολλές φορές σε αντίστοιχους ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων, δεν χειραγωγείται ούτως ειπείν από τα πάθη του και δεν αυτοκαταστρέφεται, τουλάχιστον στο βαθμό που κάτι τέτοιο έχουμε συναντήσει σε άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο, μπορούμε να διακρίνουμε την ψυχολογική διακύμανση και το βάρος τού «να λυθεί η υπόθεση», ως συγκλίνουσα προς τους «εκτός ορίων») άλλους ήρωες αντίστοιχων μυθιστορημάτων.

Έτσι λοιπόν, θα λέγαμε ότι έχουμε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που σαφέστατα είναι νουάρ, χωρίς όμως να επικεντρώνεται αποκλειστικά στον άνθρωπο και στην κοινωνία –κάτι που χειρίζεται άρτια ο συγγραφέας, ειδικά για το φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας–, χωρίς να υποβιβάζει τη σπουδαιότητα της πλοκής και της ιστορίας γενικότερα.

«Το μίσος» είναι ένα αρκετά καλό δείγμα και δη για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, εν αναμονή των καλύτερων στα επόμενα βιβλία του Βαγγέλη Γιαννίση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ