Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΛΛΑ

03.09.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΛΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
BOOKSTARS
Συγγραφέας
Θέμης Παρλαβάντζας
Κατηγορία
ISBN
978-960-571-040-8
Σελίδες
232

Έρχεται μια στιγμή που συνειδητοποιείς ότι όλα έγιναν άλλα

Ο Θεόφιλος, κάθε φορά που προπονείται στο γυμναστήριο, νιώθει να τον «καρφώνει» η όμορφη γκόμενα από απέναντι, ο Δάμος αρνείται στη μητέρα του να τη συνοδέψει στην κηδεία του Φον Δημητράκη, μια παπαδιά, στη δύση της ζωής της, αποφασίζει να πετάξει την γκρίζα ενδυμασία της και για πρώτη φορά να νιώσει γυναίκα. Και ακόμα, ένας άντρας αρνείται μια χάρη σε μια γριούλα, ένας θείος, χρόνια φευγάτος στην αιωνιότητα, γίνεται τσιμπούρι στον ανιψιό για να αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία κατά τον Εμφύλιο, ενώ ο Κώστας έχει πείσει τον εαυτό του ότι η ζωή του κυλάει όπως ακριβώς θα ήθελε και ότι είναι ευτυχισμένος με αυτήν.

Οι παραπάνω είναι κάποιοι από τους ήρωες που εμφανίζονται στα 13 διηγήματα του βιβλίου «Όλα έγιναν άλλα» του Θέμη Παρλαβάντζα. Όλα είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα, χωρίς υπερβολές, ενώ διαθέτουν αμεσότητα και κάποιες φορές απολογητικό ύφος. Ο συγγραφέας, με όχημα εσωτερικούς μονολόγους και αναδρομική και κυκλική αφήγηση, δε φλυαρεί –παρ’ ότι πρωτοεμφανιζόμενος– πετυχαίνοντας απόλυτα τον στόχο του.

Στα πρώτα πέντε διηγήματα τον λόγο έχει η εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει». Στη ζωή όλων έρχεται μια στιγμή που εσωτερικά συγκρούονται και καλούνται να λάβουν αποφάσεις. Να το τολμήσω αυτό ή να παραμείνω στο γνωστό μοτίβο της ζωής μου; Να κάνω την υπέρβαση και να παρεκκλίνω ή να ακούσω τη φωνή της λογικής, να συμβιβαστώ και να κλειστώ στο καβούκι μου; Οι ήρωες είτε σε πρώτο πρόσωπο συνομιλούν με τον άλλο τους εαυτό και έρχονται σε αντιπαράθεση, είτε σε τριτοπρόσωπη αφήγηση σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά της πρόκλησης που έχουν μπροστά τους. Διαισθητικά ωθούνται να πράξουν αλλιώς από τα συνηθισμένα με δικαιολογία την κούραση και τον κορεσμό τόσων χρόνων και κάνουν προσπάθεια γι’ αυτό. Στο φινάλε όμως η λογική υπερτερεί.

Στα υπόλοιπα οι ήρωες των ιστοριών μοιάζουν να παίρνουν οι ίδιοι τη ζωή στα χέρια τους και να κατευθύνουν τη δράση όπου εκείνοι θέλουν. Σκέφτονται, πράττουν αυτοβούλως, αναρωτιούνται, δρουν ανθρώπινα, σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιφανειακοί. Αυτοί, αλλά και οι ίδιες οι καταστάσεις που δημιουργούνται, είναι που λαμβάνουν τις αποφάσεις και καθορίζουν το μέλλον και τη ζωή τους. Ο συγγραφέας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο σε αυτό.

Όταν το βιβλίο φτάνει στο τέλος του, ο αναγνώστης μένει με μια γλυκιά αίσθηση ανακούφισης, καθώς από τη μία δεν είναι αυτός που «παθαίνει» όσα παρουσιάζονται εκεί μέσα και από την άλλη μέσα σε αυτό ίσως να βρίσκει ένα μέρος του εαυτού του και των διλημμάτων του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ