Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

30.07.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-0590-2
Σελίδες
483

Ψυχογράφημα ηρώων

«Πανάθεμά σε, Πελεγκρίνο!» Με αυτή τη φράση ξεκινάει, αλλά και τελειώνει, το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Βόικου «Το Μυστικό της Καταιγίδας».

Σε ένα ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, δίπλα σε ένα σβηστό ηφαίστειο, μια ομάδα ανθρώπων ζει, αναπνέει, επιβιώνει, περνά τον καιρό της. Η χαρωπή πάντα Κλειώ, η κλειστή Κατερίνα, ο νεωκόρος Λογγίνος, η Πηνελόπη-Πιπίτσα, η «πιο τυχερή γυναίκα» για όλους κυρία Προέδρου, ο Πρόεδρος, η παπαδιά, όλοι αυτοί μαζί με αρκετούς ανώνυμους συντοπίτες συνθέτουν τον πληθυσμό του νησιού. Καθένας έχει να αφηγηθεί τη δική του «προσωπική» ιστορία, καθένας κρύβει το δικό του μυστικό. Ώσπου μια ξαφνική και απρόσμενη καταιγίδα στις αρχές κάποιου Μάη θα αποτελέσει την αφορμή για ν’ ανοίξει ο ασκός του Αιόλου –ποιος θα γλιτώσει από δαύτον;– και τα μυστικά θ’ αναδυθούν…

Τότε είναι που θα προσαράξει σ’ έναν καταραμένο όρμο του νησιού ένας Ιταλός καπετάνιος με το τετραμελές πλήρωμά του, αλλά και θα εμφανιστεί στο νησί ένας ηλικιωμένος Γερμανός που επιστρέφει ύστερα από 40 χρόνια αναζητώντας τα ίχνη της χαμένης του αγάπης.

Κάποιοι από τους παραπάνω έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, κάποιοι αποτελούν το μέσο ή τον συνδετικό κρίκο που θα φέρει τους άμεσα εμπλεκόμενους σε επαφή έτσι ώστε τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας να βρουν τη σωστή τους θέση. Ο καθένας γνωρίζει μέρος μόνο της ιστορίας, στο τέλος όμως όλα βγαίνουν στη φόρα –τουλάχιστον προς τη μεριά του αναγνώστη– και οι πραγματικά υπεύθυνοι για τα κρίματα και τις αμαρτίες τιμωρούνται.

Με καθαρή γλώσσα και κυκλική αφήγηση η Σοφία Βόικου αφηγείται μια ιστορία που αφορά ολόκληρο το νησί. Μέσα στο κυρίως σώμα αυτής όμως κρύβονται πολλές μικρότερες – οι μικρές ιστορίες του κάθε ήρωα ξεχωριστά. Οι ήρωές της είναι αληθινοί άνθρωποι, σκέφτονται, αναρωτιούνται, αισθάνονται ενοχές ή τύψεις, αδιαφορούν παντελώς για τις συνέπειες των πράξεών τους ή θεωρούν «χρέος» τους να φορτωθούν στις πλάτες τους τις αμαρτίες όλων των κατοίκων του νησιού. Μέσα από εσωτερικούς μονολόγους έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό, ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά, αμφιταλαντεύονται, παίρνουν τις τελικές αποφάσεις τους, και μέσα από αφηγηματικές αναδρομές ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός του παρελθόντος τους.

Πότε σε πρώτο πρόσωπο για να μεταδοθεί η φρεσκάδα και η ενέργεια της νιότης, πότε με τριτοπρόσωπη αφήγηση, όταν αυτά που λέγονται πρέπει να ειπωθούν από απόσταση, η συγγραφέας καταθέτει μια ιστορία που ξεκινάει από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα και καταλήγει στην ανέμελη δεκαετία του ’80. Οι ήρωες έχουν ορκιστεί να μιλήσουν μόνο αν το ηφαίστειο ζωντανέψει και η λάβα του ξεχυθεί από τον κρατήρα, η αλήθεια όμως έρχεται στο φως πολύ νωρίτερα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ