Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΖΩΗ

03.08.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-0196-3
Σελίδες
150

Nature morte

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και λογικά, τρόπον τινά, που συμβαίνουν στη ζωή του ανθρώπου, αφήνοντας εκτός των συναισθήματα, είναι ο συμβιβασμός. Στη δουλειά, στους συγγενείς, στην προσωπική ζωή, είναι αμέτρητες οι φορές που το άτομο καλείται να συγκρουστεί προκειμένου να διεκδικήσει εκείνο που επιθυμεί ή να συμβιβαστεί, παλεύοντας με έναν πιο «κοινωνικό» τρόπο να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση που το ίδιο βούλεται. Και τελικά, καταλήγει σε μια nature morte, να υπάρχει, ως η ομορφιά του πίνακα, αλλά να αδρανεί ως άπνους.

Ζωή: το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2005 από τις εκδόσεις Μίνωας και το 2014 επανεκδόθηκε από τις ίδιες εκδόσεις. Ένα ζευγάρι, ο Λυκούργος και η Ζωή, προετοιμάζονται για το δείπνο με έναν παλιό τους φίλο, τον οποίο έχουν να δουν 15 χρόνια περίπου. Εκείνος κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για το δείπνο, στο οποίο επίσης θα παρευρεθεί και η φίλη τους Αιμιλία. Εκείνη αναμένει την Αιμιλία να φέρει το φόρεμα για τη συνάντηση, ενώ είναι αρκετά νευρική. Χτυπάει το κουδούνι και στο κατώφλι εμφανίζεται η κόρη τους Μάγια, μουσικός, κατά διαστήματα εξαφανισμένη. Οι στιγμές πριν από το δείπνο, όπου οι τρεις τους συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο μετά από πολλά χρόνια, είναι φορτισμένη κι έντονη, ιδιαίτερα στις συνομιλίες μάνας και κόρης.

Φτάνει και η Αιμιλία με το φόρεμα και λίγο αργότερα καταφτάνει και ο επίτιμος καλεσμένος, ο Ανδρέας. Το δείπνο ξεκινά, η συζήτηση περί ανέμων και υδάτων. Τα μυστικά όλων ανεβαίνουν στην επιφάνεια, η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ έξω έχει ξεσπάσει καταιγίδα. Και η ώρα που η καταιγίδα θα μεταφερθεί στα ενδότερα δεν αργεί…

Το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη είναι ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα του μεσοαστού Έλληνα, τουλάχιστον όπως αποτυπωνόταν προ κρίσης. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γλώσσα επιμελημένη και λέξεις προσεκτικά και επιτυχημένα τοποθετημένες, το κείμενο ρέει ισορροπημένα. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί για την προσωπικότητα των χαρακτήρων, χωρίς υπερβολές και μακρηγορία.

Χαρακτηριστικό της γραφής του Αλέξη Σταμάτη είναι η θεατρικότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης νομίζει ο αναγνώστης ότι βλέπει κανονικά τους ρόλους να ενσαρκώνονται μπροστά του, όχι μόνο βέβαια για την εξαιρετική γραφή του συγγραφέα, αλλά και γιατί το μοντέλο του κάθε ήρωα είναι άκρως ρεαλιστικό και σε κάποιο βαθμό τρομερά οικείο.

Μολονότι δεν είχα διαβάσει άλλο έργο του Αλέξη Σταμάτη, το μυθιστόρημά του «Ζωή» με κέρδισε υπέρ το δέον. Συμπαγές, μετρημένο, τόσο σε όγκο, όσο και ύλη, αποτελεί ένα ιδιαίτερο ψυχογράφημα του σύγχρονου Έλληνα, το οποίο ακριβώς αποτελεί και το μεγαλύτερο ατού του.

Και παραφράζοντας μια εξαιρετική φράση από το βιβλίο: «κι όλα τα υπόλοιπα έγιναν γράμματα, λέξεις, αράδες, σελίδες και χρόνος που κυλούσε».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ