Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΚΤΟΡΑ

26.07.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΚΤΟΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-481-7
Σελίδες
192
«Αυτές ήταν οι ιστορίες που έβλεπε και άκουγε από καιρού εις καιρόν ή νόμιζε ότι έβλεπε και άκουγε ο κύριος Έκτορας, καθισμένος στην αιώνια καρέκλα του, την καρέκλα με το φθαρμένο καφέ βελούδο, πλάι στο μισάνοιχτο παράθυρο. Στο περβάζι, ο βασιλικός καταπράσινος συναγωνιζόταν σε χρώμα την απέναντι πολυκατοικία, ήλιος ζέσταινε το κονιάκ του, η εφημερίδα έτριζε απαλά στα χέρια του, ενώ στην κουζίνα η οικονόμος του ετοίμαζε το μεσημεριανό του που θα το μοίραζε σε πλαστικά τάπερ αριθμημένα για όλη την εβδομάδα, τα οποία θα τακτοποιούσε στο ψυγείο και στην κατάψυξη» («Η καρέκλα του κυρίου Έκτορα», σελ. 179). Οι ιστορίες της Βάσιας Τζανακάρη εκτυλίσσονται άλλες στο αστικό τοπίο και άλλες σε αυτό που συμβατικά λέμε ελληνική επαρχία. Είναι ιστορίες καλά δομημένες που, κάποιες φορές, φθάνουν στο έγκλημα («Σπυριδούλα revisited», «Ξένος», «Πάπιος») ενώ άλλες καταλαγιάζουν σε μια απόφαση αλλαγής πορείας («Περίπτερο»). Τα αντικείμενα λειτουργούν συμβολικά, όπως στο «Βετέξ (ή Πέντε αισθήσεις λάθος)», όπου και η θαυμαστή αντίστιξη των κινήσεων με την ανάμνηση ερωτικών στιγμών με τον αγαπημένο. Στη «Μεγάλη Παρασκευή», πάλι, τα μακριά μαλλιά αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητα, τη γονιμότητα της ζωής και των συναισθημάτων, σε αντίθεση με τα κοντά μαλλιά του πένθους. Η δυσκολία, ο περιορισμός, μια ακαθόριστη ενοχή εκφράζεται στις «Διάβες», όπου συντελείται μια μεταβίβαση (κακοτυχίας, υπερφυσικής παρέμβασης;) από την εγγονή στη γιαγιά, στην «Γκαζόζα», με την εγγονή να απολαμβάνει για πρώτη και τελευταία, ίσως, φορά το αναψυκτικό που η γιαγιά κρατά για τους ξένους, όπως και στα «Αποκόμματα» των εφημερίδων που κρύβει ο παππούς κάτω από τη βελέντζα στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου του. Οι ιστορίες που βλέπει ή ακούει ο κύριος Έκτορας, περιλαμβανομένης και της δικής του, εκτυλίσσονται στην Πατησίων (όπως και άλλες), περιέχουν φόβο αλλά και προσμονή και είναι ίσως από τις καλύτερες της συλλογής (ανάμεσά τους «Η πράσινη πολυκατοικία», «Ο χρονοζητιάνος», το «Κολανόπανο»), διαμορφώνοντας μια νέα μυθολογία της περιοχής. Και τα 19 διηγήματα είναι σχετικά σύντομα και περιεκτικά αναδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, τη σημασία που έχει η παρατήρηση και η λεπτοδουλειά στη μικρή φόρμα.

Η Βάσια Τζανακάρη γεννήθηκε στις Σέρρες το 1980. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετάφραση-Μεταφρασεολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων «Έντεκα μικροί φόνοι: Ιστορίες εμπνευσμένες από τραγούδια του Nick Cave (Μεταίχμιο, 2008), με το οποίο ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω», το μυθιστόρημα «Τζόνι & Λούλου» (Μεταίχμιο, 2011) και το παιδικό βιβλίο «Ένα δώρο για τον Τζελόζο» (Μεταίχμιο, 2013). Έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα «Ελληνικά ονόματα» (Κέδρος), «Crisis» (Vakxikon), «Ιστορίες βιβλίων» (Καστανιώτη). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως μεταφράστρια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ