Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΨΑΡΙ

16.07.2014
Συντάκτης: Δημήτρης Νίκου
facebook 
ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΨΑΡΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΗΓΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9599-19-1
Σελίδες
150
Πέντε πρόσωπα, πέντε ιστορίες, πέντε ξεχωριστές πορείες που θα διασταυρωθούν μια μέρα στους χώρους μιας επιχείρησης. Όνειρα, αγωνίες, προσωπικές φιλοδοξίες και ανασφάλειες έρχονται στην επιφάνεια αναπλάθοντας ένα σύμπαν που σίγουρα ...κάτι θα θυμίσει σε πολλούς, αν όχι στους περισσότερους, αναγνώστες.

Στο πρώτο αυτό βιβλίο του, o Θοδωρής Κούκιας κλείνει μέσα στον μικρόκοσμο μιας εταιρίας όλη τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα, με την αβεβαιότητα να έχει τον ρόλο παρονομαστή των πάντων. Ξεκινώντας από έναν νεαρό που, έχοντας μόλις επιστρέψει από το Λονδίνο για να δει αν μπορεί να γίνει «κομμάτι της νέας Ελλάδας» (εντάξει, μυθοπλασία διαβάζουμε), πηγαίνει σε μια εταιρία για να περάσει από την «ιερά εξέταση» μιας συνέντευξης, ο συγγραφέας μάς οδηγεί στα ενδότερα. Η επιχείρηση είναι από αυτές όπου, θεωρητικά, όλοι θα ήθελαν να εργάζονται ή όλοι θα μας ήθελαν να εργαζόμαστε. Καλοφτιαγμένα ιλουστρασιόν γραφεία σε ουδέτερες αποχρώσεις, στημένοι και χαμογελαστοί υπάλληλοι, πολιτισμένο περιβάλλον. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα ή πρόκειται για μια βιτρίνα με προσεκτικά σχεδιασμένο ντεκόρ;

Δομημένο σαν μικρό μυθιστόρημα που διαβάζεται και ως συλλογή διηγημάτων και το αντίστροφο, το «Νεκρό ψάρι» μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σύγχρονο πεζογράφημα που καθρεφτίζει και, με τον τρόπο του, σαρκάζει, αποδομεί και απομυθοποιεί,τις αγωνίες χιλιάδων νέων που επιχειρούν την πολυπόθητη είσοδο ή επάνοδο στην αγορά εργασίας μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης. Γρήγορος ρυθμός, ρεαλιστική αφήγηση με έντονη πλαστικότητα (επιτρέψτε μου τον κινηματογραφικό όρο), χιούμορ σωστά τοποθετημένο ώστε να αποφορτίζει χωρίς να σαχλαμαρίζει άσκοπα και μια υποψία προσωπικού ύφους που αφήνει υποσχέσεις για τα επόμενα έργα του συγγραφέα.

Και το «Νεκρό ψάρι» του τίτλου που, με γράμματα βαμμένα στα χρώματα της ανυπακοής, προκαλεί πάνω στο όμορφο εξώφυλλο – που δυστυχώς το βιβλίο δε μας πληροφορεί ποιος φιλοτέχνησε; Η κρύα χειραψία του συμβιβασμού, της δήθεν ευγένειας, της ουσιαστικής αδιαφορίας για το ποιον έχεις απέναντί σου; Ή μήπως και η μελλοντική κατάσταση του καθενός που θα περάσει τελικά, κατ' επιλογήν ή κατ' ανάγκη, στην απέναντι όχθη; Διαβάζοντας, ο αναγνώστης θα αποφασίσει για τον εαυτό του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ