Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΟΦΙΑΣ

20.07.2014
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΟΦΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΙΝΩΑΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-02-0197-0
Σελίδες
144
Το 1989, με το μυθιστόρημα «Η γειτονιά των καλών κλεφτών», πρωτοεισήχθη στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο η Ελιάνα Χουρμουζιάδου. Έπειτα, το 1998 με το μυθιστόρημά της «Η ιδιαιτέρα», κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Το 2003 εκδόθηκε ένα παιδικό βιβλίο της, το «Μια ιστορία από τα σύννεφα». Ακολούθησε το 2005 η έκδοση του μυθιστορήματός της, «Δεύτερη γυναίκα», και η νουβέλα «Μακάρι να ήσουν εδώ», το 2011.

Στο μυθιστόρημά της, «Απώλεια Σοφίας», που επανεκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις «Μίνωας», η συγγραφέας συνθέτει με ιδιαίτερη τεχνική μια ιστορία αντλώντας το υλικό της από την καθημερινότητα και τα προβλήματα-δυσκολίες με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος ιδίως κατά τις κοινωνικές του συναλλαγές με τους άλλους. Η πορεία του εξαρτάται από την ικανότητά του να διαχειρίζεται με λογική τις δύσκολες καταστάσεις, αποφεύγοντας το δρόμο της αυτοκαταστροφής.

Συχνά όμως η αδυναμία και ο παραλογισμός, η παρορμητικότητα και οι ανεξέλεγκτες κινήσεις τον φέρνουν όλο και πιο κοντά στα άκρα και στο ανεπανόρθωτο. Πολλές φορές δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του, προκαλώντας τη μοίρα του, και λίγες φορές στέκεται απόλυτα τυχερός. Η αναζήτηση του «άπιαστου», το κυνήγι της εκδίκησης, η έλλειψη ισορροπίας στον εσωτερικό του κόσμο, το συνεχές αίσθημα του ανικανοποίητου πυροδοτούν καταστάσεις ανεπιθύμητες για τον ίδιο και προκαλούν την απώλεια της ευτυχίας του.

Σε τέτοιου είδους συνθήκες διαδραματίζεται η ιστορία της ηρωίδας του βιβλίου, της Σοφίας, την οποία αφηγείται η καλύτερή της φίλη, η Δάφνη. Άραγε θα μπορέσει να γλυτώσει από το δρόμο της αυτοκαταστροφής; Και αν τελικά γλυτώσει, ποιο θα είναι το τίμημα; Η αφηγήτρια περιγράφει την κάθε στιγμή και σκέψη της ηρωίδας με κεντρικό σημείο αναφοράς ένα τραγικό γεγονός το οποίο έλαβε χώρα κατά την παραμονή τους σε ένα ερημικό νησί. Το συμβάν αυτό θα επιφέρει αλλαγές στη ζωή και των δύο, καθώς επίσης θα δημιουργήσει ρήγματα στη φιλική τους σχέση. Κατά πόσο αυτά θα είναι οριστικά ή όχι; Πώς βιώνει η καθεμιά το συμβάν; Θα πληρώσουν εντέλει το τίμημα;

Μας δίνεται η ιστορία μέσα από δύο οπτικές, και της αφηγήτριας που συμμετείχε στα γεγονότα και της κύριας ηρωίδας που βίωσε περισσότερο τις αρνητικές συνέπειες. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει καλύτερα τα όσα διαδραματίζονται. Η αφηγήτρια παρουσιάζεται να γνωρίζει κάθε μύχια σκέψη της φίλης της και να μας περιγράφει με απίστευτη λεπτομέρεια τις κινήσεις της σαν να ήταν σε όλες μπροστά.

Η ιδιοσυστασία και η ψυχοσύνθεση της καθεμιάς είναι εντελώς διαφορετικές και αντικρουόμενες. Η Δάφνη μέχρι το τέλος αγωνίζεται για να περισώσει τη φιλική τους σχέση παλεύοντας με την απαισιοδοξία και τις ανασφάλειες της Σοφίας. Ενώ η Σοφία μοιάζει να παραδίνεται σε όσα της συμβαίνουν. Η τυχαία συνάντησή τους τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό γεγονός που βίωσαν μαζί και τις οδήγησε στο χωρισμό θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια της σχέσης τους.

Η συγγραφέας επιλέγει ένα καταλυτικό γεγονός από τη ζωή της ηρωίδας ως αφορμή για την αφήγηση της πορείας μιας φιλικής σχέσης και την ανάδειξη καίριων θεμάτων της ζωής που αφορούν όλους μας. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απλή και απέριττη, καθώς προσιδιάζει καλύτερα στο ρεαλιστικό ύφος του αφηγήματος. Τα όσα περιγράφονται θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα μας. Η οπτική του καθενός μας, όμως, ταιριάζει με τη θέση της Δάφνης ή της Σοφίας;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ