Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΚΑΙΡΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ

09.07.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΑΙΡΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Χριστίνα Καράμπελα
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-433-7
Σελίδες
186
Τέσσερις αφηγήσεις συναποτελούν το πρώτο μυθιστόρημα της Χριστίνας Καράμπελα (γεν. 1963), που διηγήματά της έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους: της Ρούλας Ιατρίδου, ιδιοκτήτριας ενός πύργου στην (επινοημένη) οδό Χρυσανθέμων στο Μαρούσι, του συμβολαιογράφου Χαριτόπουλου που ανέλαβε να συντάξει τη διαθήκη της, της Ευρυδίκης, οικονόμου του σπιτιού και της Πέρσας, κόρης της Ρούλας.

Έχουμε ήδη κάποια στοιχεία της ιστορίας, ας παραθέσουμε και ορισμένα άλλα. Η Ρούλα (Δήμητρα) παρασκευάζει στην κουζίνα της γλυκά του κουταλιού από τα φρούτα του κήπου. Μικρασιατικής καταγωγής από τη μητέρα της, είναι άρρωστη όταν ξεκινά η αφήγηση. Η Ιατρίδου, όπως και η μητέρα της και η γιαγιά της μητέρας της, μισούν τους άνδρες, που τους έχουν εξαπατήσει. Όλες έγιναν κοριτσομάνες. Ο πύργος κληρονομείται από μάνα σε κόρη, χωρίς εξαίρεση. Όμως η Ιατρίδου θέτει τον όρο της αγαμίας στην κόρη της, διαφορετικά ο πύργος θα περιέλθει στην κατοχή φιλανθρωπικού ιδρύματος. Μετά τον θάνατό της, ο νεαρός συμβολαιογράφος αναζητεί την Πέρσα στο Παρίσι. Η Πέρσα επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας. Ο Χαριτόπουλος δεν αργεί να την ερωτευτεί.

Οι τέσσερις (ή τέσσερεις) καιροί αντιστοιχούν στο χρόνο της αφήγησης των προσώπων του μυθιστορήματος: φθινόπωρο, όταν ξεκινά η αφήγηση της Ρούλας∙ χειμώνας, όταν ο συμβολαιογράφος προσπαθεί να προσεγγίσει την Πέρσα∙ άνοιξη, όταν η Ευρυδίκη αγωνίζεται να ισορροπήσει τις μυρωδιές του κήπου με τη δική της προσωπική ζωή και να βοηθήσει την Πέρσα∙ καλοκαίρι, όταν η Πέρσα «αφυπνίζεται» και ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού της στη Σμύρνη.

Όλ’ αυτά κι άλλα πολλά συμβαίνουν σε αυτό το σπονδυλωτό μυθιστόρημα, που έχει ήδη συγκεντρώσει θετικές κριτικές αν και κυκλοφόρησε μόλις τον Μάιο. Στις σελίδες του ο αναγνώστης δεν θα βρει λύσεις, ούτε την κλασική δομή ενός μυθιστορήματος. Σε ένα πρώτο επίπεδο, κύριο θέμα είναι οι ρίζες όπως μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και, ιδίως, από μητέρα σε κόρη. Είναι η γιαγιά Ερατώ η οποία «φωτίζει» τη ζωή της Ρούλας, η μόνη που αγάπησε και έζησε αρμονικά με τον άντρα της. Και είναι εκείνη, ή μάλλον η ανάμνησή της, που θα «ξυπνήσει» την Πέρσα από την απροσδιοριστία της.

Όμως σ’ αυτό το βιβλίο, εκτός από το μύθο, σημαίνων είναι ο ρόλος της γλώσσας. Αν και αφορμάται από το συγκεκριμένο, δίνοντάς μας, για παράδειγμα, με λίγες λέξεις, την περιγραφή της παρασκευής ενός γλυκού, π.χ. κυδωνόπαστο, καρυδάκι ή φράουλα, είναι ποιητική, με την έννοια της δημιουργίας εικόνων και συναισθημάτων μέσα από μια ρέουσα γραφή. Το υπερ (παρα)- φυσικό εισβάλλει στην αφήγηση με τα σημειώματα της Ερατώς που πέφτουν (λες) από τον ουρανό, σκαλώνουν σε δέντρα ή εξέχουν από τσέπες και παρεμβαίνουν στις ζωές των ηρώων.

Είναι, ίσως, νωρίς να αποτιμηθεί το ειδικό βάρος του βιβλίου αυτού στην πρόσφατη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. Αν μη τι άλλο, όμως, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ