Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

12.07.2014
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-5551-2
Σελίδες
156

Θύμισες παρελθόντος χρόνου

Λύκοι, γουρούνια, γρύλοι, αηδόνια, σκαντζόχοιροι, σκύλοι και πολλά άλλα ζώα κάνουν την εμφάνισή τους στη συλλογή διηγημάτων «Νοέμβριος» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και απ’ ό,τι φαίνεται αποτελούν την εμμονή του. Τριάντα τρία διηγήματα και σε όλα εμφανίζεται κάποιο ζώο.

Με στακάτη κοφτή αφήγηση και γρήγορο ρυθμό, ο συγγραφέας οικοδομεί το κάθε διήγημα πατώντας σε στέρεες βάσεις. Επιλέγοντας με υπομονή τις κατάλληλες λέξεις, χρησιμοποιώντας αυστηρά μόνο αυτές και παραλείποντας οτιδήποτε περιττό, χτίζει σφιχτοδεμένα ανεξάρτητα κείμενα.

Συστατικό στοιχείο των περισσότερων από αυτά η ανάμνηση – ο αρμός που τα δένει μεταξύ τους. Με αφορμή κάτι που παρατηρεί ο αφηγητής σήμερα, ξυπνούν μέσα του θύμισες από περιστατικά των παιδικών του χρόνων. Εξού και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Το παιδί ή ο έφηβος συναναστρέφεται κάποιον ενήλικα, είτε αυτός είναι συγγενής είτε απλώς φίλος ή γνωστός, και αφηγείται ιστορίες που το(ν) σημάδεψαν. Οι θύμησες αυτές όμως δεν περιορίζονται αυστηρά σε γεγονότα που σχετίζονται με τον ίδιο, μπορεί να ιστορούν και «γεγονότα» της Ιστορίας των αρχαίων και νεότερων χρόνων και να κάνουν την εμφάνισή τους ο Παύλος Μελάς ή ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο χρόνος των διηγημάτων είναι πανταχού παρών. Αλλού καθορίζεται επακριβώς, αλλού είναι απλά κάποια στιγμή του παρελθόντος που ο ήρωας-αφηγητής –πρόκειται άραγε για τον ίδιο τον συγγραφέα; – είναι παιδί, έφηβος ή ενήλικας, οπωσδήποτε νεότερος κατά αρκετά χρόνια από τη χρονική στιγμή της αφήγησης. Όσον αφορά τον τόπο, κάποια διηγήματα είναι άτοπα, πουθενά δε γίνεται λόγος για το πού εκτυλίσσεται η δράση τους. Στα περισσότερα όμως ο τόπος καθορίζεται – η Θεσσαλονίκη κυρίως και οι γειτονιές της.

Τελειώνοντας τον «Νοέμβριο» ο αναγνώστης απομένει με έναν κόμπο στο στήθος. Ο φίλος που απόκτησε τόσο απρόσμενα και του κρατούσε συντροφιά τις ώρες της ξεκούρασης και της ανάγνωσης, μόλις έχει χαθεί στη γωνιά του δρόμου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ