Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

11.07.2014
facebook email
Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-80598-4-9
Σελίδες
336

Η πόλη και τα τέρατα

Το ανακάλυψα τυχαία και σίγουρα με καθυστέρηση. Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Η μοναξιά της ασφάλτου» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2008 και πρόσφατα επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κουκουνάρι.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το φθινόπωρο το 2008 στη χαώδη πρωτεύουσα, η οποία ποτέ δεν αναφέρεται ως Αθήνα αλλά ως η Πόλη. Κατά πυκνά διαστήματα μία αδιαπέραστη άσπρη ομίχλη καλύπτει την πόλη και δυσκολεύει τη ζωή και τις μετακινήσεις των πολιτών. Σε αυτή την Πόλη κινούνται τα πρόσωπα της ιστορίας: ο Τσίκης, ένας διεφθαρμένος αστυνομικός, που ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα, τα ναρκωτικά που σνιφάρει και την καλοπέρασή του, ενώ αγνοεί την οικογένειά του και τη δουλειά του. Η Δέσποινα, μια κοπέλα γύρω στα είκοσι, η οποία εργάζεται σε δύο δουλειές για να βοηθήσει την οικογένειά της και βασανίζεται από το «χάθηκε», την εξαφάνιση δηλαδή του μικρού αδερφού της όταν ήταν παιδιά. Ο Αμίρ, ένας δύσμοιρος μετανάστης, ο οποίος χάνει τον γιο του όταν τους χτυπάει με το αμάξι του ο Τσίκης και ονειρεύεται την εκδίκηση που θα μπορούσε να πάρει. Και τέλος ο Πετράρχης, ένας όμορφος και χαρισματικός άντρας με ένα μικρό μειονέκτημα… είναι δολοφόνος. Στην προσπάθειά του να βιώσει τις στιγμές έντασης και ικανοποίησης της παιδικής του ηλικίας ρίχνει συνέχεια τις κάρτες ταρό και αναζητά γυναίκες που να του θυμίζουν τη μητέρα του. Δίπλα σε αυτούς κινούνται δευτερεύοντες χαρακτήρες που προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ οι δρόμοι όλων τους θα διασταυρωθούν μέσα από παράξενες συμπτώσεις και περίεργα παιχνίδια της μοίρας.

Ποιοι πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα; Όλοι και κανένας. Βασικός πρωταγωνιστής είναι η πόλη και οι δρόμοι της. Σκοτεινή, δαιδαλώδης και απειλητική, η μεγαλούπολη και οι δρόμοι της επηρεάζουν την ψυχολογία και τις διαδρομές των ηρώων. Και όταν μιλάμε για ήρωες, αναφερόμαστε σε ένα σύνολο χαρακτήρων γεμάτων αρνητικά χαρακτηριστικά: ο αντιπαθής αστυνομικός, ο περίεργος δολοφόνος, η ασταθής ψυχικά κοπέλα. Μόνο στον μετανάστη Αμίρ δείχνει ο συγγραφέας μια τρυφερότητα, μία κατανόηση του Γολγοθά του – υπομένει, δεν διαμαρτύρεται, δεν προσπαθεί να βλάψει κανέναν παρά τα όσα του συνέβησαν• ένας χαρακτήρας που με συγκίνησε. Και εδώ είναι το μεγάλο κατόρθωμα του συγγραφέα: μπόρεσε να δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και παράλληλα να εξάψει την αγωνία τοποθετώντας στον πυρήνα του έργου του ένα σωρό αντιπαθείς χαρακτήρες. Περιμένεις να δεις πού θα καταλήξει η ιστορία και διαβάζεις το μυθιστόρημα μονορούφι. Και το τέλος δεν είναι αυτό που περιμένεις… είναι πολύ καλύτερο.

Μία έξυπνα δομημένη αστυνομική ιστορία, με πολλούς πρωταγωνιστές και με μία ελαφρά ειρωνική, τριτοπρόσωπη αφήγηση που σε κάνει να διαβάζεις λίγο πιο γρήγορα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ